Ország-világ

2008.03.20. 17:56

Magyarország Izraellel közösen szervezne adatvédelmi projektet

Magyarország is pályázik arra a lehetőségre, hogy Izraellel közösen indítson adatvédelmi projektet - tájékoztatta az MTI-t Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa csütörtökön, pár nappal korábbi izraeli látogatása kapcsán.

BAMA

Szabó Máté elmondta, hogy Izrael korábban már elnyert egy egymillió eurós támogatást adatvédelmi fejlesztésre az Európai Uniótól, amelyet uniós tagállamokkal kell kiviteleztetni. Ennek felhasználására nyújtotta be pályázatát a magyar-litván és a francia-spanyol érdekcsoport, a versenytárgyalásokra pedig március 12-16. között került sor, amelynek eredménye mintegy egy hónap múlva várható. Szólt arról, hogy az összeget két év alatt adatvédelmi tréningekre, ezzel kapcsolatos jogszabályok közös kidolgozására és tanácsadásra lehet fordítani. Utóbbi során az információs szabadságjogok megsértésének konkrét kivizsgálására is sor kerül majd. A program keretében folyamatosan lesz Izraelben néhány magyar szakértő ebben az időszakban.

Az állampolgári jogok biztosa megemlítette, hogy a gyermekjogok védelméről is tárgyaltak egy ottani erre szakosodott civil szervezettel, ugyanis Izraelben nem ombudsman foglalkozik ezzel a kérdéssel. A civil szervezetben pszichológusok, pedagógusok, önkéntes aktivisták vesznek részt. A tárgyalások során szóba került az állami gondozás és az örökbe fogadás intézménye is. Az izraeli szervezet arról számolt be, hogy szerepjátékokkal, családias hangvételű beszélgetésekkel kerülnek közelebb a gyermekekhez, akik ennek hatására szűk körben, leginkább négyszemközt, könnyebben elmondják a sérelmükre elkövetett családon belüli erőszakos cselekményeket vagy szexuális inzultusokat - mondta az ombudsman. Szabó Máté rámutatott: Izraelben az ombudsmani iroda az ottani Állami Számvevőszéknek megfelelő hivatallal van szervezeti egységben. Hosszú távú terveik között azonban szerepel, hogy az ombudsmani iroda önállóvá váljék - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában