Ország-világ

2008.03.12. 18:12

Marad a Széchenyi Kártya kamattámogatása

Idén is jár az egy százalékos kamattámogatás a Széchenyi Kártya tulajdonosoknak – közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A kamattámogatás mértéke a 2008. január 1-je és december 31-e között kibocsátott kártyák esetében is egy százalék marad, ami tízmillió forint hitelösszegig 365 napra érvényes.

Tóth M.

Tavaly november elején még úgy volt, hogy idén januártól megszűnik az állami kamattámogatás. Egy héttel később azonban Kóka János, akkor még gazdasági és közlekedési miniszterként bejelentette, hogy mégis marad az egy százalékos támogatás. Ezt erősítette meg szerdán ismét a gazdasági tárca. A kamattámogatás mértéke a kártya bevezetésekor, 2002-ben még 5 százalékról indult, majd 2004-ben 3,5, 2006-ban 2, majd 2007. januárban 1 százalékra apadt. A Széchenyi Kártya Program keretében a kis- és középvállalkozások alacsony kamattal, rugalmas hitelkerettel, a Hitelgarancia Zrt.-vel történő kockázatmegosztással és gyors banki ügyintézéssel juthatnak egyéves futamidejű hitelhez. A tavalyi év végéig közel 87 ezer Széchenyi Kártya talált gazdára. Ezzel 457 milliárd forintnyi hitelkeret nyílt meg az igénybevevő vállalkozások előtt. Az elmúlt öt és fél évben mintegy 38 ezer kis- és középvállalkozás használt legalább egy éven keresztül Széchenyi Kártyát.

A Széchenyi Kártya Program is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly megközelítően nyolcszor akkora banki hitelforráshoz juthattak hozzá a kis cégek, mint 1999-ben. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a vállalkozások fokozottabban ügyelnek arra, hogy fizetési kötelezettségeiknek határidőben eleget tegyenek. Lejárt hiteltartozással vagy köztartozással rendelkező vállalkozások ugyanis nem igényelhetnek Széchenyi Kártyát. Erre ösztökéli a vállalkozásokat az is, hogy a nemfizető vállalkozások nevét nyilvánosságra lehet hozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában