Ország-világ

2008.03.15. 18:06

Megemlékezések a környező országokban is

A környező országok magyarsága is megemlékezett tegnap a 1848-as forradalom és szabadságharc hőseiről.

BAMA

Erdélyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékművénél tartotta országos központi rendezvényét. Markó Béla elnök elmondta, Erdély a magyarok és a románok hazája, illetve hitet tett a székelyföldi autonómia mellett, amellyel nem az országot akarják szétrombolni, hanem Erdélyt és Székelyföldet gyarapítani. Kolozsváron a Szent Mihály-templomban ökumenikus istentiszteleten emlékezett a helyi magyarság, s ezzel párhuzamosan az Új Jobboldal elnevezésű szélsőséges nacionalista román szervezet „a magyar szeparatizmus ellen” tartott magyarellenes demonstrációt. Szélsőséges román fiatalok megvertek egy kokárdás magyar fiút, akinél nemzeti színű zászló volt. A Kolozs megyei prefektus ígéretet tett az ügy kivizsgálására. Megemlékezéseket tartottak még a jelentősebb településeken, így többek között Szovátán, Nagyváradon, Szászrégenben, Aradon pedig Szabadság-szobornál tartott ünnepség előtt, március 15-e előestéjén díszelőadás volt az aradi állami színházban.

A Felvidéken pénteken kezdődtek a megemlékezések és még a jövő héten is tartanak Szlovákia magyarok lakta részein ünnepségeket. Pozsonyban megkoszorúzták Petőfi Sándor 2003-ban újra felállított szobrát. Révkomáromban Klapka György tábornok, Jókai Mór és Széchenyi István emléktáblájánál koszorúztak. Rimaszombatban Petőfi és Tompa szobránál, Nagysallón az obeliszknél, Pereden a honvédemlékműnél, Rozsnyón a néhány éve újra felállított Kossuth-szobornál ünnepeltek. Szombaton kora estig Szlovákiában az ünnepségeket sehol nem zavarták meg.

Kárpátalján a helyi magyar szervezetek Ungváron és Beregszászon emlékeztek, utóbbi teleülésen a város polgármestere, Gajdos István Kárpátalja magyar szervezeteit, egyházait és értelmiségét a közösség megmaradásának érdekében összefogásra szólította fel. A Vajdaságban csütörtökön, Szabadkán Dinnyés Lajos zeneszerző koncertjével kezdődött az ünnepség, a helyi magyarok Magyarkanizsán, Óbecsén, Temerinben, Tordán, Újvidéken és Zentán is koszorúztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában