Ország-világ

2008.03.09. 10:59

Meghalt a folyószámla tulajdonosa, kié a pénz?

ÖRÖKSÉG? – Olvasónk édesapja úgy kötötte meg folyószámlaszerződését a bankkal, hogy a számlához lánya is hozzáférjen. Aláírási joggal. Az apa meghalt, a lány kérdezi, mi a teendő.

R. V.

Ha valakinek van egy bankszámlája, az a személy, aki rajta kívül aláírási joggal rendelkezik, jogszerűen levehet róla bármilyen összeget. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi irodában mondták el. Más kérdés, ha a számlatulajdonos meghal. Ilyenkor a hagyatéki elszámolásnál az önkormányzati ügyintéző előtt be kell vallani a számla létezését. Hiszen az az elhunyt tulajdona volt. Ha nincs végrendelet, a törvényes örökös a lány. Ha pedig az apa készített végrendeletet, és abban a bankszámlán lévő pénzt másra hagyta, akkor a számla az örökösök közös tulajdona lesz.

A hagyatéki eljáráskor a banknak kötelessége zárolni a számlát addig, amíg az eljárás le nem zajlik. A hagyaték része tehát nem csupán a lakás, a gépkocsi, a cég, hanem a bankszámla is. A közjegyző, aki tud a szerzésről (öröklésről), beveszi a számlán található összeget a hagyatéki leltárba. Az összeg után kell az örökösöknek illetéket fizetniük. (Nem lakás célú szerzésnél a fiú esetében mértéke 11 százalék.) Vannak azonban olyan konstrukciók, amelyek nem illetékkötelesek, például a devizaszámla.

Sokan csinálják, hogy az örökhagyó halálhírét hallva rögtön rohannak a bankba kivenni a pénzt. A végeredmény ugyanaz: az összeget be kell vallani. Eltitkolása bűncselekmény. (Habár a pénzfelvétel és a halál azonos napra esik, nehéz utólag bizonyítani, hogy a pénzt vették fel később.) Az illetéket akkor sem lehet megúszni, ha a szerződést így kötik: halálom esetén meghatalmazottam számára ajándék, ami a számlámon van. Az után ugyanis ajándékadót kell fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában