Ország-világ

2008.03.12. 19:41

Meghalt az utolsó francia I. világháborús veterán

110 éves korában meghalt Lazare Ponticelli, az utolsó francia első világháborús veterán. Az egykori katona halálának hírét Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök jelentette be, mondván elhunyt a háború utolsó „poilu”-ja, vagyis gyalogos katonája.

BAMA

Ponticelli 1897. december 7-én született az Észak-olaszországi Emilia Romagnában. Kilenc évesen került Párizsba, ahol később kéményseprőként és újságosfiúként dolgozott. A Francia Idegenlégióba 1914-ben, 16 évesen került, miután a sorozáson azt hazudta, hogy elmúlt 18 éves. „Tiszteletemet fejezem ki az olasz fiú előtt, aki Párizsba jött szerencsét próbálni, s elhatározta, hogy franciává lesz; először 1914. augusztusában döntött így, amikor katonának állt, hogy megvédje választott hazáját. Másodszor 1921-ben, amikor elhatározta, hogy örökre itt marad”, mondta Nicolas Sarkozy.

A veterán lányával élt Párizs déli külvárosában. Ponticelli életében még kezdetben visszautasította a kormányzat felajánlotta állami temetést, de később elfogadta azt „minden olyan nő és férfi nevében, akik meghaltak az első világháború alatt”. Társa, Louis de Cazenave 110 évesen, idén januárban halt meg, akárcsak az utolsó német első világháborús katona. Ma már csak néhány egykori veterán él, köztük a brit pilóta, Henry Allingham és Franz Kunstler, az Osztrák-Magyar Monarchia egykori tüzére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában