Ország-világ

2008.03.07. 10:36

Megrovás a vörös csillag viseléséért

A Pécsi Városi Bíróság első fokon megrovásban részesítette a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét önkényuralmi jelkép, vörös csillag viselésének vétségéért - közölte a bíróság sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

MTI

A csütörtökön kihirdetett, nem jogerős ítélet szerint Fratanolo János annak dacára viselte egy 2004 május elsejei felvonuláson zakója hajtókáján ezt a szimbólumot, hogy tisztában volt vele, a törvény az ötágú vörös csillagot önkényuralmi jelképnek nyilvánította, s annak nagy nyilvánosság előtt történő viselése nem megengedett. A Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökének ügyében, tárgyalás mellőzésével, tavaly szeptemberben már ítéletet hirdetett a Pécsi Városi Bíróság. Fratanolo Jánost egy év próbára bocsátotta, ő azonban nem fogadta el a végzést, s tárgyalás megtartását kérte, hogy ott fejthesse ki véleményét.

A pártelnök az eljárás során azzal védekezett, hogy Európában sehol nem bűn a vörös csillag viselése, azt nem tekinti önkényuralmi jelképnek, s „szolidaritásból” viselte, mivel akkor pártja egyik vezetője, Vajnai Attila ellen ugyanilyen cselekmény miatt volt folyamatban bírósági eljárás. Vajnai Attilát egyébként ezért tavaly tavasszal 120 ezer forint pénzbírságra ítélte a bíróság. Fratanolo János fellebbezett az ítélet ellen. Korábban azt mondta, kész Strasbourghoz, az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulni, hogy bizonyítsa igazát, s "rehabilitálja" a vörös csillagot. A pártelnököt az MTI-nek többszöri próbálkozásra sem sikerült elérnie péntek reggelig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában