Ország-világ

2008.03.10. 11:00

Mik a távmunkás jogai és kötelességei?

FORMAILAG MÁS – Olvasónk eddig bejelentett munkaviszonyban dolgozott, és mindennap bejárt munkahelyére. Hamarosan távmunkásként alkalmazzák. Mik a jogai és a kötelességei?

BAMA

A lényeg változatlan: a távmunkánál csak a munkavégzés helye és módja eltérő, a díjazás ugyanaz. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A munkavállaló az általa választott helyen (nem a munkaadó székhelyén), bizonyos informatikai eszközökkel végzi a munkát. Az esetek többségében számítógéppel. Ezen továbbítja az anyagot a munkáltatónak, illetve fogadja tőle azt. A munkaszerződésben ki kell kötni, hogy a munkáltató és a munkavállaló ezentúl hogyan fogja tartani a kapcsolatot. A megváltozott formából származó költségeket a munkavállaló elszámolhatja. Ilyen lehet a telefon, a számítógép, az internet, az áramhasználat. Természetesen olyan mértékben, amennyire azt a munkafeladat indokolja.

Az eszközöket – ha nincs róluk külön megállapodás – a munkáltató biztosítja. A munkáltató köteles minderről tájékoztatni a távmunkást. Továbbá arról is, hogy milyen hátrányok érhetik őt a megváltozott munkaformából adódóan. Fontos tudni, hogy a munkáltató ellenőrizheti a munkavállalót a megjelölt ingatlanon, amely általában az érintett saját lakása. Megnézheti a számítógépét is, amelyen nyomon követhető: elvégzi-e a munkát, ami ki van neki szabva. A munkavállaló saját maga dönthet munkaideje felől (kötetlen munkaidő), feltéve, ha a munkáltató erre nézve másképpen nem rendelkezik. Fontos, hogy a munkaszerződés mindent egyértelműen rögzítsen. Ha valaki munkahelyen dolgozik, de otthon is elérhető kell legyen, az még nem távmunka. De ilyenkor is ügyeljünk, hogy munkaadónk a szükséges eszközöket és a fizetséget biztosítsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában