Ország-világ

2008.03.19. 14:44

MSZP: az államnak megtakarítást jelenthet a Start régió kártya

Az MSZP szerint nem jelent kiadást, sőt megtakarítás a miniszterelnök által meghirdetett Start régió kártya, amellyel járulékkedvezményt biztosítanak egyes munkaadóknak. Erről az MSZP két országgyűlési képviselője, Török Zsolt és Teleki László beszélt szerdán Budapesten újságíróknak.

BAMA

A Start régió kártya maximum három évig célzott adó- és járulékkedvezményt jelent a munkaadóknak és ezzel segíthet a legális foglalkoztatás bővülésében - közölte Török Zsolt, a programért  felelős miniszterelnöki megbízott. Hozzátette: ez nem jelent pluszkiadást az államnak. Teleki László szerint az állam a programmal megtakaríthat, mivel nem kell szociális segélyt fizetnie azoknak, akik munkához juthatnak ennek révén. Az MTI kérdésére, miszerint kedden a pénzügyminiszter arról beszélt, jövőre kevesebb pénz lesz adó- és járulékcsökkentésre, Török Zsolt azt mondta, ez nem érinti az Út a munkába programot.  Hangsúlyozta: a Start régió kártyát a 47 leghátrányosabb térségben a halmozottan hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásához bocsátják ki.

A szocialista képviselő azt mondta, a Start régió kártya maximum 100 százalékos járulékkedvezményt jelent, de ha valakit csak két évig foglalkoztatnak, akkor csökken a kedvezmény mértéke. Mint elhangzott, szeretnék növelni a legális foglalkoztatást, azt akarják elérni, hogy sokkal inkább megérje dolgozni, mint segélyen élni. Török Zsolt szerint a rendelkezések várhatóan 2009. január 1-től lépnek hatályba, ha az Országgyűlés elfogadja őket. Teleki László azt mondta, az Út a munkához konferencia célja, hogy a programot bemutassák azoknak a roma vezetőknek, akik képesek tenni a kormány elképzeléseinek széles körű megismertetéséért.  Kitért arra, hogy a konferencián az is elhangzott, ne csak a közhasznú munka területén segítsenek, hanem a szellemi tevékenység esetében is, hiszen több főiskolát, egyetemet végzett romának sincs munkája. A képviselő szerint a társadalomnak látnia kell, hogy a magyarországi cigányság nem eltartott népcsoport akar lenni, hanem aktív kereső, aki hozzátesz a közös kasszához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában