Ország-világ

2008.03.03. 17:43

Nabucco Nemzeti Iroda alakul

Energiaügyekért felelős utazó nagykövetet nevez ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Szabados Balázs

Sajtóinformáció szerint az új Nabuccó-s poszt várományosa Bayer Mihály, aki jelenleg moldovai nagykövetként tevékenykedik Kisinyovban. A leendő nagykövet elsősorban az unió égisze alatt futó (az orosz gáztól való függés csökkentésére hivatott) Nabucco projekt ügyéért felelne, s a Külügyminisztérium keretei között működő Nabucco Nemzeti Iroda vezetését látná el.

Megerősítve szándékát, a kormány felajánlotta a programban érintett országoknak, hogy koordinálja a gázvezeték kormányközi szerződésrendszerének előkészítését. Kérdésünkre a kisinyovi nagykövetség a Külügyminisztériumhoz irányított,. Ott azonban egyelőre nem kívánták megerősíteni a lapértesülést. A Kormányszóvivői Iroda pedig úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a nagykövet személyének kiválasztása, és a leendő iroda felállítása "egyelőre folyamatban van".
A leendő „uniós vezetékért” szállt síkra tegnap a kisebbik kormányzópárt is.

Az Országgyűlés nyilvánítsa stratégiai fontosságúnak a Nabucco-földgázvezeték megépítését – áll a párt tegnap benyújtott határozati javaslatában. Kóka János, a párt elnöke elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a parlament kérje fel a kormányt arra, hogy az ország energiapolitikai célkitűzéseit a határozatban foglaltak szerint kezelje. Hangsúlyozta, csak olyan  intézkedéseket tartanak elfogadhatónak, amely nem veszélyezteti, vagy sérti a Nabucco-projekt megvalósulását.
A kisebbik kormánypárt egy másik határozati javaslatában olyan eseti bizottság létrehozatalát szeretné, amely segítené a földgázvezeték előkészítését és megvalósítását:  terveik szerint a bizottságban fele-fele arányban képviseltetné magát az ellenzék és a kormányoldal.

Mindezek ellenére az SZDSZ-nek nincs kifogása az ellen, ha hazánk tranzitországként kihasználja a fekvéséből adódó üzleti lehetőségeket. Ilyennek tekintik a Déli Áramlat vezetéket is, amely a párt szerint üzleti hasznot hajthat (Gyurcsány Ferenc évi 10 milliárdos haszonról beszélt), ám valódi stratégiai célokat nem szolgál.

Szakértők szerint egyre inkább nyilvánvaló, hogy több gázvezeték megépítése is indokolt lehet, hiszen a 3300 kilométer hosszúságú, 5 milliárd euróért (1300 milliárd forint), leghamarabb 2013-ra megépíthető Nabucco gázvezeték az egyre növekvő európai szükségletek mindössze 3 százalékát biztosíthatja. Ez a project egyébként még elég bizonytalan helyzetű, a napokban például Gaz de France kiszállt belőle.

A Gazrpom tekert egyet a gázcsapon

A Gazprom orosz gázipari cég – figyelmeztetésének megfelelően – hétfőn reggel 8 órától 25 százalékkal csökkentette gázszállításait Ukrajnába a kifizetetlen adósságok (az exportőr szerint 1,5 milliárd dollárral tartoznak) és az idei évre vonatkozó gázszerződésük hiánya miatt. A vita ugyanakkor hamar lezárulhat, hiszen Viktor Juscsenko ukrán miniszterelnök szerint már átutalták a kérdéses összeget és elküldték az ezt igazoló dokumentumot. Magyarország irányába Ukrajnából folyamatos a földgáz ellátás – közölte tegnap a rendszerirányító, a Mol csoporthoz tartozó FGSZ Földgászállító Zrt. Közleményük szerint a kieső mennyiséget az ukrajnai földgáztárolók megnövelt kitermelésével pótolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában