Ország-világ

2008.03.28. 15:59

Négylábú pajtás a családban

Mindenkinek ismerős a helyzet: a gyermek boci szemekkel könyörög egy kutyus után, a szülők mégsem engednek a csábításnak

P. A.

Mindenkinek ismerős a helyzet: a gyermek boci szemekkel könyörög egy kutyus után, a szülők mégsem engednek a csábításnak. Attól tartanak, egy idő után az ő feladatukká válik a négylábú nevelése. Pedig az új családtag jó szolgálatot is tehet. A befogadás előtt azonban fontos elmagyarázni a csemetének, hogy a jövevény nem csak átmenetileg kerül a családhoz. Tudnia kell a gyereknek, milyen kötelezettséggel jár a kutyatartás. Ebből a szempontból az ebtartás egyébként már kisgyermekkorban is hasznos. A kicsi felelősségre nevelhető, és megismerheti a négylábúak ösztöneit.

A kisállatok érkezésük után hamar a család kedvenceivé válnak, sok esetben családtagként tartják számon őket. De az öröm gyorsan elszáll, ha a gyerkőcöt a fiatal kutya megkapja, netán megharapja. Emiatt a szülők feladata elmagyarázni, megtanítani a gyerekeknek, mit szabad és mit nem, hogyan kell viselkedni egy kutyussal. Szintén a családi béke megtartása érdekében kell figyelmeztetni a lurkót arra is, hogy mások kedvence nem mindig szereti ugyanazt a dögönyözést, mint a saját kutyája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában