Ország-világ

2008.03.16. 17:52

Nem múlt el balhé nélkül március 15-e

Néhány száz rendbontó randalírozott több órán keresztül szombaton késő este Budapesten. A radikális fiatalok többször összecsaptak a rendőrökkel, akik közül hárman könnyebben megsérültek.

Vég Márton

„A nemzet fejlődéséhez partnerségre van szükség. Ebben a partnerségben a kezdeményező szerep a nemzet vezetőié. Van még mit tanulni ebből mindnyájunknak” – mondta Gyurcsány Ferenc szombaton este Budapesten, a Művészetek Palotájában rendezett ünnepi díszelőadáson. A miniszterelnök a valamivel több mint tízperces beszédében kiemelte: az ország vezetőinek felelőssége, hogy ne diktáljanak olyan tempót és irányt, amelyet a nemzet nem képes követni.

Gyurcsány szerint mit sem ér a haladó gondolat, a nemzet felemelésének vágya, ha a nemzet egésze vagy nagy része nem tud, nem akar, nem képes osztozni a szükséges cselekvések sokaságában, inkább megriad attól. „Az ünnep felemelő, örömmel teli és tiszta volt, még annak ellenére is, hogy atrocitás ért egy magyar fiatalembert Kolozsváron, és megzavarták Demszky Gábor főpolgármester ünnepi beszédét” – fogalmazott a kormányfő.

Rogán: Budaházy nem hős, hanem provokátor

Rogán Antal, Budapest V. kerületi polgármester tegnap bejelentette: kérni fogja Szili Katalin házelnöktől, hogy május elejéig függessze fel annak az általa benyújtott törvényjavaslatnak tárgyalását, amely a nyilvános rendezvényeken feltűnő provokátorok elleni fellépésről szólna. Szeretne ugyanis civil szervezetekkel és jogvédőkkel egyeztetni annak részleteiről. A fideszes politikus szerint amíg a provokátorok nem kapják meg megfelelő büntetésüket, a szombat esti események minden nemzeti ünnepen megismétlődhetnek. Rogán a provokátorok közé sorolta Budaházy Györgyöt is. „Az elmúlt másfél éves tevékenységét tekintve Budaházy György nem hős, hanem provokátor, aki mindig bajba ránt másokat, de ő mindig elmenekül” – fogalmazott a politikus.

Gyurcsány Ferenc ekkor még nem tudta, hogy a Magyar Nemzeti Radikálisok és a Magyar Önvédelmi Mozgalom Blaha Lujza téri rendezvényén az embereket törvénytelen magatartásra szólították fel a szónokok – Budaházy György, Toroczkai László és ifjabb Hegedűs Lóránt –, majd a mintegy kétezres tömeg náci rigmusokat is skandálva a Művészetek Palotája felé indult. A vonulás során a kisebb mellékutcákból újabb és újabb árpádsávos csoportok csatlakoztak a menethez, akiket például náci karlendítéssel üdvözöltek társaik.

Nem jutottak messzire, ugyanis rendőrsorfal állta el útjukat. Az agresszívebbek előbb gépkocsikat rongáltak meg, majd vasrudakkal, Molotov-koktélokkal és petárdákkal támadtak a rendőrökre. Mivel többszöri felszólításra sem hagyták el a területet, következhetett az oszlatás. Bár több vízágyú is készenlétben állt, végül ezúttal elegendőnek bizonyult a könnygázgránátok bevetése. Az árpádsávos tömeg ekkor kisebb csoportokra oszlott, a környező utcákban felgyújtott kukák, megrongált padok, autók, kitört jelzőtáblák, valamint összetört üvegek, szétdobált sörösdobozok mutatták céltalan menekülésük útvonalát.

Megverték, mert kokárdát viselt

Két gyanúsítottat állítottak elő Kolozsváron egy magyar fiatalember megveréséért – közölte a helyi rendőrség vasárnap kiadott közleményében. Eszerint a hatóságok őrizetbe vettek egy 17 és egy 18 éves román fiatalembert. Őket gyanúsítják azzal, hogy szombaton Kolozsváron megvertek egy magyar fiatalt, aki piros-fehér-zöld zászlóval és kokárdával ment a helyi március 15-i ünnepségre. A magyar fiú állítása szerint az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezet tüntetésén részt vevő fiatalok támadtak rá.

A „bátrabbak” még vissza-vissza tértek a Nagykörútra, de már csak szitkozódással adtak hangot kormány- és rendőrellenes véleményüknek. Összességében mintegy két óra alatt állt helyre a rend a fővárosban.
„A tömeg feltartóztatására a törvényesen alkalmazható és rendszerbe állított könnygázt, bilincset, testi kényszert vetett be a rendőrség. A rendőrségi helikopter pilótái a légtérből adtak pontos tájékoztatást a tömeg mozgásának irányáról” – olvasható a tegnap kiadott rendőrségi közleményben. Összesen 8 civil és 3 rendőr igényelt orvosi ellátást könnyebb sérülések miatt.

„Hazafiak! Bátran viselkedtetek tegnap. Büszke vagyok rátok, és ti is büszkék lehettek magatokra. Hatalmasat léptünk tegnap előre! Megrendítettük a hatalom elrettentő erejébe vetett hitét” – fogalmaz a kuruc.info internetes oldalon megjelent írásában Budaházy György. Hozzátette: Mindent felvonultattak, egy hadsereggel vettek körül minket. Azt gondolták, hogy nincs ember, aki ilyen fenyegető túlerőtől ne riadjon vissza. De tévedtek! Mert magukból indultak ki. Nem számoltak azzal, amivel nem is számolhattak, mert fel sem tudják fogni. A hazafias elhivatottság erejével – írta Budaházy.

Mindenkit szabadon engedtek

„Vasárnap mindenkit elengedtek, akiket a március 15-i ünnepségekről, illetve az esti tömegoszlatáskor állítottak elő” – mondta tegnap Tafferner Éva. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: a rendőrök szombaton összesen 24 embert állítottak elő, többüknél közbiztonságra veszélyes tárgyat, kést, vagy gázsprayt találtak, de voltak olyanok, akiket azért vittek be, mert nem tudták igazolni magukat. A rendőrség még vizsgálja a szombat esti felvételeket és fényképeket, így elképzelhető, hogy lesznek még előállítások. Vizsgálják Budaházy György beszédét is, a nyomozók azt próbálják megállapítani, elhangzott-e törvénybe ütköző kijelentés szónoklatában.

Orbán az új többséghez beszélt

Nemcsak saját táborának, de a múlt heti népszavazáson megnyert „új többségnek” is üzent Orbán Viktor budapesti beszédében. A Fidesz elnöke a 48-as forradalom eseményeire utalva azt mondta: „az egykori leírások szerint a márciusi ifjak érkeztére a Pest-Buda-i helytartó tanács sápadtnak találtatott és reszketni méltóztatott.” "Nekünk is van ilyenünk" - von párhuzamot a 48-as elnyomók és a mai magyar kormány között. Helytartó tanácsunk így, sápadtan és reszketve oktat ki mindenkit, és így is küldik egymást kalandosabb helyekre – mondta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor hozzátette, ez a kormány leginkább a népet váltaná le, mivel szerintük a nép nem érdemli meg őket. „Ebben igazuk is van, Magyarország többet érdemel, olyan országgyúlést és kormányt, mely méltó hozzá” – jelentette ki a Fidesz elnöke. Orbán Viktor azt mondta, „a mi helytartó tanácsunk” provokál, az erőszak világába csalogat, de kilóg a lóláb. „Mi pedig nem hagyjuk el a törvényesség útját” – jelentette ki.

A fideszes politikus szerint amíg a provokátorok nem kapják meg megfelelő büntetésüket, a szombat esti események minden nemzeti ünnepen megismétlődhetnek. Rogán a provokátorok közé sorolta Budaházy Györgyöt is. „Az elmúlt másfél éves tevékenységét tekintve Budaházy György nem hős, hanem provokátor, aki mindig bajba ránt másokat, de ő mindig elmenekül” – fogalmazott a politikus. Orbán az új többséghez beszélt Nemcsak saját táborának, de a múlt heti népszavazáson megnyert „új többségnek” is üzent Orbán Viktor budapesti beszédében. A Fidesz elnöke a 48-as forradalom eseményeire utalva azt mondta: „az egykori leírások szerint a márciusi ifjak érkeztére a Pest-Buda-i helytartó tanács sápadtnak találtatott és reszketni méltóztatott.”

"Nekünk is van ilyenünk" - von párhuzamot a 48-as elnyomók és a mai magyar kormány között. Helytartó tanácsunk így, sápadtan és reszketve oktat ki mindenkit, és így is küldik egymást kalandosabb helyekre – mondta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor hozzátette, ez a kormány leginkább a népet váltaná le, mivel szerintük a nép nem érdemli meg őket. „Ebben igazuk is van, Magyarország többet érdemel, olyan országgyúlést és kormányt, mely méltó hozzá” – jelentette ki a Fidesz elnöke. Orbán Viktor azt mondta, „a mi helytartó tanácsunk” provokál, az erőszak világába csalogat, de kilóg a lóláb. „Mi pedig nem hagyjuk el a törvényesség útját” – jelentette ki. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában