Ország-világ

2008.03.25. 08:32

Nincs ok ünnepelni

Alkalma ugyan lenne az ünneplésre Kóka Jánosnak (március 31-én lesz egy esztendeje, hogy az SZDSZ elnökévé választották), csak éppen oka nem. Mert az általa vezetett liberálisok elmúlt éve nem szólt másról, mint folyamatos vesszőfutásról, kisebb-nagyobb vereségekről és botrányokról.

Stanga István

Nem tudom ugyan, hogy a pártelnökké válás évfordulói vajon mennyire számítanak jeles eseménynek, de azt igen, hogy emennyiben meg is szokták ünnepelni, Kóka János most egészen biztosan nem teszi. Mert bár alkalma lenne erre (március 31-én lesz egy éve, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének első emberévé választották), oka aligha: hiszen az általa vezetett liberálisok elmúlt egy éve nem szólt másról, mint folyamatos vesszőfutásról, kisebb-nagyobb (de inkább nagyobb) vereségekről, párton belüli és koalíciós konfliktusokról és a már-már kezelhetetlennek tűnő voksolási botrányról. Noha az összes problémát természetesen nem lehet Kóka nyakába varrni, aligha vitatható, hogy a fiatal pártelnök működésének rendkívül lehangoló a mérlege, amennyiben szinte egyetlen olyan terület sincsen, ahol eredményekről, ne pedig súlyos kudarcokról lehetne számot adni.

Ott van mindjárt a potenciális liberális szavazók megszólítása... Akárcsak elődei, úgy Kóka is megígérte, hogy tíz százalék körüli pártot csinál az SZDSZ-ből... És bár ez a korábbi elnököknek sem sikerült, azok legalább a parlamenti küszöb környékén tartották a liberálisokat (sőt, minden alkalommal át is ugrották azt), míg Kóka regnálása során a párt addig soha nem látott mélyrepülésbe kezdett (ez most is tart), amelynek „köszönhetően” a 2010-es sikeres választási szereplés jelenleg inkább csak afféle álomnak tűnik. De legalább ennyire nehéz helyzetben lenne az elnök akkor is, ha az általuk szorgalmazott reformok eredményeiről kellene számot adnia. Az átfogó adóreformból az ég világon semmi sem lett, az egészségügy átalakítása pedig (jóllehet, nem teljesen az ő hibájukból) enyhén szólva is felemásra sikeredett, ráadásul annak egyik fontos eleme – a magántőke bevonása az egészségbiztosításba – éppen mostanában vált bizonytalanná. Mindezeket fejelte meg aztán a tavalyi  elnökválasztás kapcsán kitört botrány, amelyet addig-addig próbáltak meg ilyen-olyan módon elsimítani (az elején eltussolni), hogy az már-már a párt kettészakadásával fenyeget.  

Egyszóval, ha Kóka mégis úgy döntene majd, hogy megemlékezik elnökké avanzsálásának néhány nap múlva esedékes évfordulójáról, javasolnám, hogy gondolkodjon el egy keveset a maga mögött hagyott időszakról is. Jelesül, hogy az egy esztendővel ezelőtti pártbéli győzelme vajon az SZDSZ számára is a győzelmet jelentett-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában