Ország-világ

2008.03.05. 06:38

Öngyilkos lett a férjem, kaphatok özvegyi nyugdíjat?

Olvasónk édesapja öngyilkos lett. Kaphat-e özvegyi nyugdíjat özvegye, olvasónk édesanyja, aki több mint harminc évig élt vele? Mekkora a nyugellátás mértéke?

BAMA

A halálnemtől az özvegyi nyugdíj független – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Csakúgy, mint az özvegynek járó, az elhunyt javaira érvényes, holtig tartó haszonélvezeti jog. Valakinek az öngyilkosságáért a másik ember nem hibáztatható – hacsak nem tevékenyen részt vett az eseményben, azaz segítette azt. Ilyenkor a segédkező büntetése börtön. (Maga az öngyilkosság a Büntető Törvénykönyv szerint kényszergyógykezeléssel büntetendő. Az önmagára kezet emelő, nyilvánvalóan zavart elméjű embert pszichiátriai intézetben ápolják. Itt tölti le tulajdonképpeni büntetését.)

Ha a házaspár együtt élt, az özvegy az elhunyt férj után mindenképpen jogosult a nyugdíjra. Ha nem éltek együtt, a juttatás csak akkor jár, ha az elhunyt fél tartásdíjat fizetett legalább egy éve külön élő házastársának. Ezt azonban bírói ítéletnek vagy közjegyzői okiratnak, azaz végrehajtható határozatnak kell bizonyítania. Tartásdíj esetén az elvált feleség is kaphat özvegyi nyugdíjat. Ha az érintettnek, azaz itt az özvegynek nincs saját nyugdíja, a kiegészítés ama nyugellátás ötven százaléka, amelyet az elhunyt a halála évében kapott. Saját nyugdíj esetén az arány harminc százalék. Amennyiben az elhunyt aktív volt, a számítás alapja a keresete utáni nyugellátás összege.

A jogszabály igyekszik kivédeni a nyerészkedők garázdálkodását. Például egy fiatal nő a magas özvegyi nyugdíj reményében megy hozzá egy gazdag idős emberhez. Ám ha az elhunyt betöltötte a hatvankettőt, és a pár nem élt együtt legalább öt évig, a haszonleső hoppon marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában