Ország-világ

2008.03.13. 06:10

Örök harc a magas vérzsírszint ellen

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek kiváltója.

Dreissiger Ágnes

A Magyar Szív Egyesület 2007-ben készült hazai kutatásából kiderült, hogy az általuk megkérdezett 20 és 90 év közöttiek 24 százalékának emelkedett meg a koleszterinszintje a korábban mért értékekhez képest. A vizsgálatba bevont személyek további 17 százalékának pedig már magas volt a koleszterinszintje. Az egyesület a riasztó egészségügyi statisztikák miatt indított tavaly országos szűrő, megelőző és oktató kampányt. Az összehangolt programok sikerét igazolta az azóta végzett két reprezentatív egészségügyi felmérés pozitív mérlege. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a tájékoztatást az eddigieknél szélesebb körben kell folytatni. A hazai lakosság koleszterinnel kapcsolatos ismeretei még mindig nem érik el a szükséges mértéket. Az orvosok szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a táplálkozási szokások átalakítására.

Csökkenteni kell a zsíros ételek túlsúlyát a felnőttek étrendjében, be kell építeni a jó minőségű margarinok fogyasztását és a növényi eredetű zsiradékok használatát. A sütéshez a dietetikusok az olívaolajat ajánlják, az étrendet pedig gabonafélékkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel kellene gazdagítani. Magyarországon a felnőtt lakosság több mint felének kórosan magas, 7,1 millimol/liter feletti a káros koleszterinszintje. Az érték az életmód mellett a kortól is függ, időseknél nő ez a szám. A normális szintet 5 millimol/liternél húzzák meg. A szívgyógyászok állítják, hogy a 4,1 millimol/liter alatti koleszterinszint megvédi az embereket az érelmeszesedéstől.

A jó, a rossz és a természetes érvédelem

A koleszterin a szervezet számára nélkülözhetetlen alkotórész. Ez a vegyület az egyik összetevője a sejtek membránjának, ez felel a membrán rugalmasságáért és képlékenységéért. A koleszterin nagy részét (70–80 százalékát) a szervezet állítja elő. A fennmaradó rész az elfogyasztott tápanyagoknak köszönhetően jut a testbe. A koleszterinnek két fajtája létezik: az LDL és a HDL. Az előbbi a „rossz”, az utóbbi a „jó”. Az LDL koleszterin ugyanis fokozza, a HDL pedig gátolja a zsírok lerakódását az érfalban, s ezzel csökkenti az érelmeszesedés, a trombózis kialakulását, a szívinfarktus és az agyi érbetegségek kockázatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában