Ország-világ

2008.03.04. 06:01

Öt évvel ezelőtti parkolásért bírságolnának meg

Olvasónk az egyik parkolási társulás szerint 25 ezer forint bírsággal tartozik, mégpedig egy öt évvel ezelőtti tiltott parkolás miatt. Állításukat azonban nem bizonyítják.

BAMA

Az eljárás nem jogszerű. Az úrnak joga van látni a dokumentumokat, amelyek a tiltott parkolást bizonyítják. A cégnek kötelessége ezeket megmutatni – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Enélkül valóban hogyan látná bizonyítottnak a kedves olvasó a tiltott parkolást? Ráadásul öt évvel ezelőttről. Megpróbálhat ugyan elévülésre hivatkozni, de ez valószínűleg nem jön be. A hasonló felszólításoknál a cégek nagyon odafigyelnek, hogy még az elévülési idő előtt behajtsák a pénzt. Persze ha kiderül, hogy a vétség elévült, valóban nem kell semmit fizetni. Ehhez azonban az kell, hogy az öt éven belül egy felszólítást se kapjon a tilosban parkoló.

Amit az úr tehet: hivatalos (tértivevényes ajánlott) levelet írhat a cégnek. Ebben felszólíthatja őket állításuk dokumentálására. Mondván: enélkül ő vitatja a vele szembeni eljárás jogszerűségét. Következmény lehet, hogy a cég bemutatja neki a tilos helyen való parkolás bizonyítékait. Ha ezt nem teszik, fennáll a lehetősége, hogy szabálysértési eljárást indítanak az úr ellen az illetékes rendőrkapitányságon. Az eljárás során olvasónk továbbra is élhet az iménti panasszal. Megtörténhet az is, hogy a behajtó cég polgári peres eljárásban követeli tovább a pénzt. Vagyis bíróságra adja az ügyet. Ilyenkor a bíró esetleg úgy dönt, hogy a bírságot ki kell fizetni – amely pénzösszeg ezúttal megnövekszik a perköltséggel.

A kedves olvasónak kell eldöntenie, vitába száll a parkolási céggel, vállalva a rizikót, hogy veszít – vagy beletörődik a bírságba, és fizet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában