Ország-világ

2008.03.20. 06:05

Paget-kór: valós veszélyt jelent a betegség

Dreissiger

Az elmúlt hónapokban számos figyelemfelkeltő e-mail járt körbe a világhálón, amelyben egy új emlőrák típusra figyelmeztetnek. Érthető, hogy sokan pánikba estek, hiszen az emlőrák a nőket érintő daganatos betegségek közül a leggyakoribb. Annak ellenére, hogy az elektronikus levelekben említett Paget-kór nem gyakori, érdemes rá odafigyelni.

Nagy Katalin bőrgyógyász lapunknak elmondta, hogy a körlevelekben terjedő felhívás minden pontja igaz: „A Paget-kórként ismert betegség leggyakrabban az emlőbimbón és a bimbóudvaron megfigyelhető ekcémaszerű, hámló elváltozás formájában jelentkezik.” A jelenséget rákmegelőző állapotként írják le, amely idővel daganattá alakul. Korai felismerését nehezíti az a körülmény, hogy a tünetek hosszú időn keresztül, viszonylag panaszmentesek. Azaz, elképzelhető, hogy a mellbimbón, illetve a környékén lévő piciny sebfelület nem okoz gondot, nem viszket, nem váladékozik, és nem növekszik.

A betegséget úgy lehet pontosan meghatározni, hogy az érintett bőrfelületről szövetmintát vesznek. Ha az elváltozás a mellbimbót érinti, fontos a mammográfia is, a mellállományban lévő esetleges daganat felderítésére. A Paget szindrómás nők jelentős részénél ugyanis előfordul, hogy a mammográfia csomót mutat az emlőben. „Ebben az esetben vagy az egész emlőt el kell távolítani, vagy a mellbimbót és a környező szövetek egy részét” – mondja a bőrgyógyász. Annak ellenére, hogy a betegség nagyon ijesztően hangzik, Nagy Katalin megnyugtat: a Paget-kór az emlőrákok csekély hányadát, összesen egy százalékát teszi ki. Hazánkban évente hatvan-nyolcvan új beteget regisztrálnak. Ez lehet az oka annak, hogy eddig keveset lehetett hallani a betegségről. Megfigyelték ugyanakkor, hogy az előfordulási arány magasabb az olyan emlődaganatok műtéte után, ahol a mellbimbót is eltávolították. 

Dreissiger -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában