Ország-világ

2008.03.15. 11:31

Pereskedéssel a hosszabb metróért

Pert indít Újpest a főváros ellen a 3-as metró káposztásmegyeri meghosszabbításáért

BAMA

Pert indít Újpest a főváros ellen a 3-as metró káposztásmegyeri meghosszabbításáért. A IV. kerület azt kéri a Fővárosi Bíróságtól: a beruházás elmaradása miatt állapítsa meg a károkozás tényét. „A keresetet március végén, de legkésőbb április közepéig benyújtjuk” – szögezte le Derce Tamás.

Újpest polgármestere elmondta: a Káposztásmegyeren élő 25-30 ezer ember annak idején a metróépítés tudatában vásárolt lakást. A metróépítéssel azonban 1990-ben felhagytak, ennek ellenére a fővárosi szabályozás a mai napig építési tilalommal sújtja a nyomvonal területeit, így ezek az ingatlanok eladhatatlanok. A kék vonal meghosszabbítása számítások szerint 30 milliárd forintból megoldható lenne. A fővárosnak azonban ez nem áll szándékában, pénze sincs rá.

Derce Tamás a per időzítésével kapcsolatban két dolgot említett. Az egyik, hogy elkezdődött a 4-es metró építése, s az sem kizárt, hogy meghosszabbítják a budaörsi virágpiacig. Ám a legutolsó lökést a BKV paraméterkönyvének tervezett járatritkításai adták a perindításhoz. Ha ugyanis a piros 20-as és a 30-as autóbusz is „felezett” útvonalon közlekedik majd, Káposztásmegyerről a Keleti pályaudvarig az eddigi közvetlen járat helyett csak két-három átszállással lehet eljutni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában