Ország-világ

2008.03.04. 16:54

Pofátlanok a párizsi varjak

Túlszaporodtak, és egyre szemtelenebbek az alapvetően félénk párizsi varjak, ezért változtatni kényszerülnek a párizsi parkok - írja a Le Figaro című francia napilap.

BAMA

Változtatásokra kényszerülnek a párizsi parkok a varjak elszaporodása miatt. A nem éppen a gyönyörű hangjukról ismert énekesmadarak, amelyek az egész világon ellepik a nagy fákkal teli parkokat, Párizsban különösen a Georges Brassens-, a Montsouris-parkban, valamint a Mars-mezőn fejtik ki „áldásos tevékenységüket”. Ezek a különlegesen intelligens madarak hozzászoktak a városi élethez, de sok problémát okoznak. Csőrükkel kilyukasztják a kihelyezett szemeteskosarak műanyagzsákjait, vagy egyszerűen belépnek, hogy ennivalót kotorjanak ki maguknak. A merészebbek annyira közel mennek a gyerekekhez, hogy szülők attól tartanak: kikapják kezükből az uzsonnájukat.

A madárvédő társaságok szerint ez felesleges aggodalom, mert a varjú alapvetően fél az embertől. A szemét szétszóródásának megakadályozására a parkokban egyelőre átmeneti megoldásként, kemény, átlátszó műanyagtasakot húznak a szemeteskosarakra. Rácsozott fedelű lesz majd a tartós változat. A szakemberek szerint a varjak megtalálták a módját annak, hogy miként tudnak a megváltozott körülmények között fennmaradni. A városban jobban tudnak védekezni az időjárás viszontagságaival szemben, és több esélyük van arra is, hogy megmeneküljenek olyan ragadozó madaraktól, mint a sólyom, a sas, vagy az uhu. Ezt teszik az örvösgalambok és az ezüstsirályok is, amelyeknek városi jelenlétét már 1960-tól észlelik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában