Ország-világ

2008.03.15. 12:23

Ráiratnám a házat a keresztlányomra, hogy megmaradjon

Olvasónk válik, felesége hetven százalékot követel a férfi nevén lévő ingatlanból. A ház a házasság ideje alatt épült. A férfi, hogy megmentse, a keresztlányára akarja íratni.

Rados Virág

Önmagában semmit nem jelent, hogy a ház egyvalaki, ezúttal olvasónk nevén van – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Sokan azt hiszik, hogy akinek a nevén van az ingatlan, az egyben a tulajdonos is, és azt tehet vele, amit akar. Ez nem feltétlenül van így. Adott esetben például a férfi hiába manipulálna a keresztlánya nevére való átíratással. Mert amennyiben a házassága ideje alatt tett szert az ingatlanra, építette fel azt, akkor az közös tulajdon. Ha olvasónk a volt házastársával nem tud peren kívül megegyezni, a bíróságtól kérheti a közös tulajdon megszüntetését.

Az egyik lehetséges út a természetbeni megosztás: az ingatlant a volt férj és feleség együtt használja tovább. Ki-ki a maga részét. Előfordul, hogy a megromlott viszony vagy más ok miatt ez nem jrható út. A bíróság ilyenkor megváltásra kötelezheti a feleket. Ez jelentheti például azt, hogy a továbbra is ott lakó férfi kifizeti az asszony részét, amelyet a bíróság megítél. Sor kerülhet még a közös értékesítésre: az ingatlant eladják, és megosztoznak az árán. Végső esetben a bíróság árverésre bocsáthatja a vagyontárgyat. Ez a lehető legrosszabb, mert ilyenkor a kikiáltási árat is a bíróság állapítja meg. És a történet szereplői könnyen az ingatlancápák áldozatává eshetnek, ami után egyiküknek sem marad valami sok az egyébként értékes ingatlanból.

Amennyiben az ingatlan mégsem közös tulajdon, a tulajdonos férfinak meg kell váltani az asszonytól a használati jogot. Ez ugyanis a nem-tulajdonos felet törvény szerint megilleti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában