Ország-világ

2008.03.19. 12:57

Rettegek, hogy a bank elárverezteti a házamat

Olvasónk nem tudja törleszteni tartozását a banknak. A pénzintézet egy céget bízott meg, hogy hajtsa be az adósságot. Kérdés: foglalhatnak-e bírói végzés nélkül?

Rados Virág

A kérdés az, hogy a bank és köztünk létrejött kölcsönszerződés közjegyzőnél köttetett-e. A bankok ugyanis előszeretettel fordulnak közjegyzőhöz – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ez a dokumentum közikorat, így azonnal végrehajtható. Nem kell hozzá külön bírósági ítélet.

Ha a bank egy kívülálló cégnek átadta a követelést, akkor a társaság rendelkezhet azzal. Vagyis ő hajtja be az adóstól a tartozást. Ha a kölcsönszerződés nem közjegyzői, hanem magánokirat, a cégnek bírósághoz kell fordulnia, hogy behajthassa az adósságot. Az eljárás fizetési felszólítással kezdődik. Ha ez erdeménytelen, elindíthatják a pert.
Maga a végrehajtás több lépcsőben zajlik. Először az állandó jövedelemből vonhatnak le harminc százalék erejéig. Ha ez nem fedezi a tartozást, az ingóságok következnek, amelyek értékét szakértő becsli meg. A javakat árverésre bocsáthatják. Ha ez sem elegendő, az ingatlant foglalják le. A lakás, ház vagy telek értékét szintén megbecslik. Árveréskor a kikiáltási ár az ingóságoknál a becsült érték feléig, ingatlannál annak hetven százalékáig mehet le.

Ez nagyon kevés, különösen ha beszámítjuk a körülményt, hogy ilyen esetek alkalmával megjelennek az ingatlancápák, és szándékosan alacsonyan tartják az ingatlan árát az árverésen.
Minden kölcsönfelvételben van kockázati tényező, hogy az adós olyan élethelyzetbe kerül, amelyben képtelen a részleteket törleszteni. Ugyanakkor sokan vannak vele úgy, hogy inkább vállalják a rizikót, mert ez az egyetlen útja, hogy a szükséges pénzhez kozzájussanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában