Ország-világ

2008.03.24. 14:21

Sas: függöny le?

Nem kizárt, hogy Sas Józsefnek sokkal többe kerül majd az a bizonyos büntetőügy, mint az elúszott Kossuth-díj. Hiszen – a jelek szerint – most veszélybe került a direktori széke is, nem beszélve a Mikroszkóp Színpad létéről.

Stanga István

Bár Sas József – nem kevés szerénytelenségről téve tanúbizonyságot – úgy gondolja, nem csupán rászolgált volna az elmaradt Kossuth-díjra, hanem azt meg is kapja majd, én azért megmaradnék annál a véleményemnél, miszerint nem lett volna túl szerencsés, ha valaki néhány nappal azt követően veszi át az egyik legmagasabb állami kitüntetést, hogy őt a bíróság (még ha nem is jogerős ítéletében) bűnösnek mondta ki több rendbeli adócsalás bűntettében. Hogy másodfokon miként döntenek majd, azt persze, nem tudni, ám a jelek szerint nagyon könnyen elképzelhető, hogy Sas sokkal, de sokkal többet veszít a Kossuth-díjnál: például az egész Mikroszkóp Színpadot. Igen, mert az 51 százalékban az önkormányzat, 49 százalékban pedig Sas tulajdonában lévő színháznak e hónap végén lejár a közszolgáltatási szerződése, s a Fővárosi Közgyűlés fideszes politikusai azon az állásponton vannak, hogy ne csupán Sas ne ülhessen a továbbiakban a direktori székben, hanem a kérdéses szerződést se kössék meg újra. Mindez egyben azt is jelentené, hogy a Mikroszkóp bukja az évi 120 milliós állami támogatást, azaz a társulatnál minden bizonnyal lehúzhatják a rolót.    

És bár – amint arról korábban már írtam – engem kiver a hideg veríték a „sasjózsis” humortól, mégsem minden tekintetben osztom az ellenzékiek nézetét a színházzal kapcsolatosan. Azzal természetesen magam is egyetértek, hogy egy többségében önkormányzati tulajdonú teátrumot ne olyas valaki vezessen, akit jogerősen elítéltek (ehhez viszont meg kell várni a másodfokú határozatot), ám a közszolgáltatási szerződés megújításának megtagadásával – és így a támogatás megvonásával – összefüggő indoklás felvet néhány kérdést. Hogy mást ne mondjak, ott van mindjárt az az ellenzéki nyilatkozat, miszerint „...a Mikroszkóp színpad működése nem tartozik abba a kategóriába, amit támogatni kell ebben a formában”, vagy az, hogy „... kulturális értékeket, már, ha a Mikroszkóp esetében beszélhetünk ilyenekről, nem találunk itt”. Nos, be kell vallanom, számomra több mint furcsa az esztétikai szempontok effajta felvetése... De nem elsősorban azért, mert – mint tudjuk – ízlések és pofonok különbözőek (elvégre a koalíció attól még tekintheti támogatandónak Sasék előadásait, hogy mások gagyinak tartják azokat), sőt, még csak azért sem, mert hosszú éveken át a Fidesznek sem volt kifogása a Mikroszkóp produkciói ellen, hanem amiatt, mert ez a história már régen nem kultúráról és értékekről szól, hanem politikáról. Jelesül: Sas büntetőügye révén a jobboldal most esetleg úgy torpedózhatja meg a Mikroszkóp támogatását, hogy közben ne mindenkinek az igazgató balos kötődése jusson az eszébe. Ez azonban aligha elkerülhető, hiszen Sas soha az életben nem csinált belőle titkot, hová is húz a szíve. 

És ha már itt tartunk... Igazán nem szeretnék ironizálni egy olyan eset kapcsán, amely sokaknak (például a társulat művészeinek) élet-halál kérdése, ám annyit azért mégis megjegyeznék: én a Fidesz helyében az az istenért se szorgalmaznám a színház támogatásának megszüntetését, sőt... Hogy miért? Nos, aki az életben akár csak egyetlen Sas-kabarét is látott (csasztuskástul, átköltött magyar nótástul, kínrímestül), pontosan tudja, mire gondolok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában