Ország-világ

2008.03.14. 18:29

Semjén: a szolidaritás gondolata a kapocs 1848 és a mai világ között

Semjén Zsolt szerint 1848-at és mai világunkat a szolidaritás gondolata kapcsolja össze; erről a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke pénteken beszélt Budapesten, a párt március 15-i megemlékezésén.

MTI

"1848-as örökségünk és napjaink gondolati körének (...) előterében a szolidaritás gondolata az, ami (...) a legfontosabb és a legaktuálisabb üzenetet jelenti" - fogalmazott Semjén Zsolt a rendezvényen, amelyen átadták a KDNP és a Barankovics Alapítvány közös irodalmi pályázatának díjait. A politikus úgy vélte, nem felelne meg 1848 szellemének, ha "úgy csinálnánk, mintha a mai magyar politikai valóságot nem lehetne megmérni 48 mérlegén. (...) Mindig meg kell mérni 1848 mérlegén a  mindenkori politikai valóságot". Hozzátette: ezen a mérlegen "könnyűnek találtatik ez a valóság". Mint mondta, 1848-nak a szolidaritás szempontjából két üzenete volt: a társadalmi szolidaritás és a nemzeti szolidaritás.

Semjén Zsolt közölte: nem tudja, mit szólna Petőfi Sándor ahhoz, hogy a kormány saját nemzete ellen kampányol és megakadályozza, hogy a magyar nemzet határon túlra szorult részei magyar állampolgárságot kapjanak, s ezzel kirekeszti a magyar nemzet egyharmadát a magyar állampolgárságból. A politikus úgy vélte, megkerülhetetlenül gondolkodni kell azon, hogy az egyetemes magyar nemzetet közjogi szempontból is a magyar nemzet egészébe integrálják. Mint mondta, ennek megfelelő formája a magyar állampolgárság. Semjén Zsolt azt hangsúlyozta, hogy legalább azoknak a magyaroknak meg kell adni az állampolgárságot, akik kiszorultak az EU-ból, főként akkor, ha erre - mint Szerbia esetében - megvan a jogi lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában