Ország-világ

2008.03.28. 18:47

Sokkoló fantomvoksok

Az álküldöttek sora után még megdöbbentőbb dolog derült ki az SZDSZ tavalyi elnökválasztásáról: 26-tal több szavazatot adtak le, mint ahányan voksolhattak volna.

Éber Sándor-Tibay Gábor

"Ez olyan, mint egy állonütés, nem is merek belegondolni, hogy ennek milyen következményei lehetnek. Remélem, rosszul számoltak az újságírók” – mondta lapunknak Bőhm András, SZDSZ-es honatya, miután kiderült, a liberálisok tavalyi elnökválasztásán több szavazott adtak le, mint ahányan jogosultak lettek volna voksolni. Az Index ugyanis a Fővárosi Bíróságon fellelhető jegyzőkönyvek alapján összevetette a kihirdetett végeredményt és a regisztrációs íveken szereplő aláírások számát. A számlálás után 26-tal több szavazatot találtak, mint ahányan felvették szavazólapjukat. Az elnökség kérdését mindössze 13 voks döntötte el Kóka János javára.

A bírósághoz benyújtott jelenléti íveken hivatalosan 723-an kaptak szavazólapot a tavaly márciusi elnökválasztáson. A hivatalos végeredmény szerint a második fordulóban azonban 749-en voksoltak. 380-an Kóka Jánosra, míg 367-en Fodor Gáborra szavaztak, két érvénytelen voks mellett. A hivatalos lista alapján 804-en voltak jogosultak pártelnököt választani, de 81-en nem regisztráltatták magukat. Az origo egyébként az Index-től függetlenül szintén hasonló eredményre jutott.

A második fordulós szavazólapokat helyben nyomtatta ki a párt apparátusa, az urnák összeszedése is az ő feladatuk volt, a voksokat a szavazatszámláló bizottság összegezte. A szavazás kezdetekor kiküldték a sajtót, melyre még nem volt példa az SZDSZ történetében.
Bőhm András már vasárnap felvetette az Indexnek, olyanok is szavazhattak a második fordulóban, akik az első etapban még nem, de lapunknak kijelentette, nem ő "súgott" a hírportálnak. Szerinte nehezebb azt a következtetést levonni, hogy a másodszorra Fodort álküldöttekkel erősítették volna. A liberális politikus szerint az első forduló jelenléti ívének adatait kellene összevetni a második fordulóval. Bőhm lapunknak elmondta, maga sem gondolta volna, hogy 26 szavazattal többet adtak le, mint amennyit lehetett volna.

A szavazatszámláló bizottság elnöke, Poczkodi Balázs úgy nyilatkozott, nekik kellett ellenőrizniük, ki hány voksot kapott, és szavaztak-e a hivatalos szavazólapon. Ellenőrizték, hogy a szavazóurnák üresek voltak, éppen ezért nem tudta megmondani, mi történhetett. A politikai felelőse az elnökválasztó küldöttgyűlésnek Horn Gábor ügyvivő és Kuncze Gábor korábbi elnök voltak. Tegnap a téma kapcsán az SZDSZ vezető politikusait nem lehetett elérni.

Szappanopera - nem szakad tovább?

„Az SZDSZ a népszavazás után a botrányok miatt nem tud szakpolitikai kérdésekkel foglalkozni, saját belső ügyeit kell elrendeznie” – mondta lapunknak Gyulai Attila. A Political Capital elemzője szerint azonban az eddigi nyilatkozatok azt mutatják, a párt nem fog szétszakadni a két oldal belső kampányának ellenére. A két eddigi rivális, Kóka és Fodor mellett nem valószínű, hogy egy harmadik jelölt is felmerülne a tisztújítás során. „Hatalmi harc folyik az SZDSZ-ben” – reagált lapunknak a hírre Kiszelly Zoltán. A politikai elemző szerint az SZDSZ-nek nem tesz jót, hogy a „szappanopera” folytatódik, és a liberálisok vitatkozó párt képét mutatják.

„Hatalmi harc folyik az SZDSZ-ben” – reagált lapunknak a hírre Kiszelly Zoltán. A politikai elemző szerint az SZDSZ-nek nem tesz jót, hogy a „szappanopera” folytatódik, és a liberálisok vitatkozó párt képét mutatják. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában