Ország-világ

2008.03.05. 06:16

Sokkoló távhőszámlák

Két-háromszoros különbségek is előfordulnak ma településenként a fűtésszámlákban. A távhőcégek állítják, hogy költséghatékonyan szolgáltatnak, csak a lakásokban keletkezik nagy veszteség az egyedi szabályozás hiánya miatt.

Vizer Helga - Vég Márton

[caption id="" align="alignright" width="260"] Településenként két-háromszoros különbségek is előfordulnak
[/caption]„Több, mint nyolc éve vezetem a havi fűtésszámlám alakulását. Egyszerűen ésszel felfoghatatlan, hogy míg januárban 33 ezer forintot adtam ki a közel 60 négyzetméteres lakásom fűtéséért, addig ezért az előző években jóval kevesebbet kellett fizetnem” – panaszkodik Váci Mihályné Kati, aki egy budapesti 10 emeletes panelház 3. emeletén lakik. Mint mondta: 2007. első hónapjában 22 ezer forintot, 2006-ban pedig 12 ezer forintot fizetett a fűtéséért.

„Van egy barátnőm, aki egy olyan tömbben lakik, amely részt vett a panelprogram felújítási akcióján. Azt hitte, ezzel majd sokat spórol. Ez azonban nem így lett. Hiába a szigetelés, az ablakcsere: 65 négyzetméteres lakás melegen tartása még most is közel 36 ezer forintjába kerül havonta” – tette hozzá. Véleménye szerint a megoldás az lenne, ha az állam végre kézbe venné az ügyet, és segítene leválni a lakásoknak a távközpontokról. Így mindenkinek egyedi mérőórája lehetne, személyre szabott fűtésdíjjal.

„A január 1-jén bevezetett 5 százalékos, valamint a napokban bejelentett, április 1-jétől érvényes 5,8 százalékos gázáremelés után, március 9-ét követően ismételt gázáremelések lesznek, ami többek között azt jelenti, hogy a távhődíjak is emelkedni fognak” – mondta Fónagy János. A Fidesz szakpolitikusa szerint a kormány folytatja a pillanatnyi érdekekért a hazugságot is vállaló politikáját. Utalt arra is, hogy szakmai vélemények alapján 13 százalékos gázáremelésre lett volna szükség 5,8 százalékos helyett.

Közben a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MTSZSZ) megdöbbenéssel fogadta Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő azon kijelentését, amelyben úgy fogalmazott: „komplett maffia hálózat épült arra, hogy kizsákmányolják a távhőcégek a fogyasztókat”. Az MTSZSZ visszautasított minden olyan kijelentést, mely arra utal, hogy a távhőszolgáltatás ára nem indokolt költségeket tartalmaz. Arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon a lakossági díját a települési önkormányzatok állapítják meg és a gazdasági és közlekedési miniszter véleményezi.

Tudni kell azonban, hogy egy kétszobás panellakásban a fűtésért és a meleg vízért 10-15 ezer forintot kell fizetni a nagyobb városokban: a legkevesebbet Győrött, ahol most sem emelnek, míg Nyíregyházán, ahol eddig is 16 ezer fölötti számok szerepeltek a számlán, márciustól 5-7 százalékos drágulásra lehet számítani. A legrosszabb a helyzet Budapesten: 30-50 ezer forintos távhőszámlák érkeztek a fogyasztókhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában