Ország-világ

2008.03.19. 12:48

Szavazatokat veszíthet Obama

Szokatlanul nyílt beszédben igyekezett rendezni a kampányban felvetődött faji kérdéseket Barack Obama, a Demokrata Párt vezető elnökjelöltje. Beszédében kitért volt lelkésze radikális szólamaira, és beszélt a fehérek és feketék közötti megosztottságról is.

BAMA

Barack Obama különleges helyzetben van, mert félig fehérként, félig feketeként meg tudja szólítani az amerikai választók két nagy etnikai csoportját. Mint elmondta: megérti a két oldal érzelmeit és azt, hogy "a harag valódi, azt nem lehet a szőnyeg alá söpörni anélkül, hogy megpróbálnánk feltárni az okát." A szenátor kampányában eddig igyekezett elkerülni a faji kártya kijátszását, és inkább az összefogásról beszélt. Most azonban kénytelen volt megszólalni, miután egykori lelkésze, Jeremiah Wright érzelmekre ható szónoklatai miatt kezdték bírálni.

Wright azt mondta: szeptember 11-ét Az Egyesült Államok külpolitikája okozta, a fehérek pedig még mindig elnyomják a feketéket.
Obama elutasította a lelkész véleményét, de megjegyezte: tőle kapta vallásos hitét, hiszen a férfi 20 éven át a lelkipásztora volt. "Nem tudom megtagadni, ahogy a fekete közösséget sem tudom" - mondta. Majd emlékeztetett rá, hogy fehér nagyanyját sem tudja megtagadni, aki áldozatokat hozott érte, de aki néha olyan faji sztereotípiákat fogalmazott meg, amelyektől görcsbe rándult a gyomra.

Obama elmondta, hogy a feketék által látogatott templomokban vasárnaponként megfogalmazódik a történelmi igazságtalanságok miatt még mindig érzett harag. A vasárnap reggel az az időszak, amikor az amerikaiak a legnagyobb szegregációban élnek - jegyezte meg. Elismerte ugyanakkor, hogy sok fehért viszont a feketék pozitív diszkriminálása zavar. Egyes politológusok szerint Obamának sokba kerülhet a beszéd, mert szavazatokat veszíthet vele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában