Ország-világ

2008.03.05. 17:01

Szeretet a védelem tengelye

A nézőkből áll fel a focicsapat azon az előadáson, melynek Huzella Péter a főszereplője a Nemzeti Színház Háziszínpadán. A titokzatos világválogatott című mű írója Darvasi László.

Rados Virág

Az előadás szerint a foci a szerelem, az élet, a halál szimbóluma. Miért?

– A foci mindenkit megérint. A labdajáték ősi dolog, már az aztékok is kitalálták egy fajtáját. Általa átélhető a másokkal való összetartozás, hiszen ha drukkolok egy csapatnak, akkor már egy szurkolótábor, tehát egy közösség tagja vagyok.

Honnan ez a rajongás? Talán mert ön nem focizik valami jól?

– Tényleg alacsony szinten rugdalom a labdát. Afféle kétballábas kisfiú voltam. Ezért kezdem az előadást Ady Dalok a labdatérről című versével. Benne van annak az embernek a fájdalma, akit mindig kihagynak a játékból. De óriási nosztalgia van bennem a csapatjáték iránt.

Nem ellentétes ez az önálló előadói léttel?

– Valóban szólóban játszom, és nagy individualista vagyok. De az ember lehet egyszerre magányos és nem magányos. Ha szerelmes vagyok, a magány megszűnik, de amint a színpadra lépek, újra egyedül vagyok. Szeretem a társaságot, de utána jó magamban olvasgatni, vagy beülni egy moziba.

Huzella Péter zeneszerző, gitáros-énekes

SZÜLETETT: Budapest, 1949. szeptember 27. PÁLYA: húsz évig a Kalákával zenél. 1995-től szólista - rádió és a tévműsorok. DÍJAK: a Magyar Köztársaság Érdemkeresztje a Kalákával (1994), a MTV-n bemutatott zenei gyermekműsoráért. Nemzetközi fesztivál különdíja Japánban (1998) a Zeneegérért, Kossuth-díj (2000, a Kalákával) – a magyar és világirodalom verseinek megzenésítéséért és előadásáért, Prima Primissima (2004, a Kalákával megosztva).

Az emberek többsége fél a magánytól.

– Aki fél egyedül maradni, az belül üres.

A titokzatos világválogatott nagy siker a Nemzeti Háziszínpadán. Milyen módszerekkel vonja be a nézőket?

– A rendező, Gaál Ildikó ötlete volt, hogy legyen ez interaktív színház. Az első negyedóra alatt letesztelem a közönséget, hogy kit és milyen szerepre választhatok ki. Tizenegy mezt osztok szét, így áll fel a focicsapat. A kapus a Nő, ő a legfontosabb figura.

Ez talán erotikus célzás?

– Nem. Ahogy Darvasi László, a színre vitt mű szerzője írja, „bátran áll a halál torka előtt, különféle vetődésekre és dőlésekre képes.” Igaz, lassan öltözik át, és amikor már mindenki készen van, ő a szempilláját számolgatja. A Center a gyermek: végignyafogja a meccset, aztán egy zseniális csellel mindent megold. A Jobb Szélső a férfibarátság; a védelem tengelye pedig a szeretet. Darvasi szerint az életben mindenkinek fel kell állítania a maga csapatát.

PÁLYA: húsz évig a Kalákával zenél. 1995-től szólista - rádió és a tévműsorok.

DÍJAK: a Magyar Köztársaság Érdemkeresztje a Kalákával (1994), a MTV-n bemutatott zenei gyermekműsoráért. Nemzetközi fesztivál különdíja Japánban (1998) a Zeneegérért, Kossuth-díj (2000, a Kalákával) – a magyar és világirodalom verseinek megzenésítéséért és előadásáért, Prima Primissima (2004, a Kalákával megosztva). -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában