Ország-világ

2008.03.11. 06:07

Szexista megjegyzéseket tesznek rám a munkahelyemen

DISZKRIMINÁCIÓ – Olvasónkat az érdekli, milyen jogi következményei lehetnek annak, ha neme miatt megkülönböztető jellegű kijelentéseket mondanak róla a munkahelyén.

R. V.

Annak, hogy a bíróság előtt ebből a helyzetből pert nyerjen valaki, elsősorban bizonyítási nehézségei lehetnek. A történteket állító félnek, azaz annak, akit a sérelem ért, kell bizonyítania, hogy a szóban forgó megjegyzések elhangzottak, és valóban annak a szájából, akit ezzel vádol. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Ha például bizonyítottan azért rúgnak ki valakit, mert nő, akár egy leépítéskor (őt elküldték, a férfi kollégát nem), munkaügyi per lehet a dolog következménye. Ennek eredményeként vissszahelyezhetik az illetőt az állásába.

Polgárjogi pert indíthat, akinek a sértést el kellett szenvednie. A faji, nemi, vallási stb. csoporthoz tartozás miatti megkülönböztetés sérti az egyén személyiségi jogait. Ezért az illető nem vagyoni jellegű kártérítést kérhet. Sőt, vagyonit is, ha az esetből kimutathatóan konkrét vagyoni hátránya származik. (Például nem kap fizetésemelést, vagy nem léptetik elő, így nem lesz magasabb a jövedelme.)

Büntetőper is lehet az ügyből akkor, ha valaki egy nemzeti, etnikai, vallási, faji csoporthoz való valós vagy vélt tartozása miatt erőszakkal vagy fenyegetéssel akarja rávenni (vagy rá is veszi) a másikat, hogy tűrjön vagy ne tűrjön el valamit. Ez esetben a sértésssel vádolt fél akár 5 év szabadságvesztéssel büntethető. A kisebbségek védelmére hozott jogszabályok jelentőségét a társadalomkutatók szerint nem lehet eltúlozni. Szép dolog az emberi együttélés harmóniája, de akadnak, akiknek ez nem belső igényük, sőt, ellene tesznek. Társadalmi veszélyességük felmérhetetlen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában