Ország-világ

2008.03.20. 14:57

Szimbolikus a budapesti szerb nagykövet visszahívása

Visszahívta budapesti nagykövetét Szerbia azt követően, hogy szerdán, 33 ország után hazánk is elismerte Koszovó függetlenségét

Vizer Helga

Visszahívta budapesti nagykövetét Szerbia azt követően, hogy szerdán, 33 ország után hazánk is elismerte Koszovó függetlenségét. „A bejelentést sajnáljuk, de tudomásul vesszük” – mondta el lapunknak Szentiványi Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára. – Ismereteink szerint a szerb diplomácia hasonlóan járt el mindazon országok esetében, amelyek elismerték Koszovót. A gyakorlatban a nagykövet visszahívása esetén a nagykövetség rangidős diplomatája ideiglenes ügyvivőként látja el a misszió vezetését, amely így zavartalanul folytathatja tevékenységét” – tette hozzá.

Mint a szakállamtitkár mondta: hazánk esetében éppen a nagykövetváltás időszakában voltunk, így a korábbi szerb nagykövet néhány hete már elhagyta állomáshelyét, az új pedig még nem érkezett meg. A nagykövet visszahívása így inkább szimbolikus jelentőséggel bírhat.

A szerdán Bulgária, Horvátország és Magyarország által szignált nyilatkozatban az állt: hazánk továbbra is a kapcsolatok zavartalan fenntartásában érdekelt Szerbiával. Budapest a jövőben is elő kívánja segíteni Szerbia európai integrációját és például a szerbiai állampolgárok minél zökkenőmentesebb utazási feltételeinek (vízumkönnyítések, majd vízummentesség) biztosítását – emelte ki a szakállamtitkár.

Arra a kérdésünkre, miszerint Koszovó függetlenségének elismerése óta érte-e valamilyen atrocitás a kint élő magyarokat , Odze György, a Külügyminisztérium kommunikációs vezetője közölte lapunkkal: „semmilyen erre vonatkozó információról nem kaptunk ezidáig értesítést”. Az új állam megalakulása magával vonja azt a kérdést is: vajon lesz a koszovói-magyar nagykövet. „Még nem jelöltünk ki nagykövetet. Majd meglátjuk, hogy egyáltalán nagyköveti szintre emeljük-e a kapcsolatokat” – tette hozzá Odze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában