Ország-világ

2008.03.02. 18:29

Szkínhedek fenyegettek romákat

Szkínhedek fenyegettek meg romákat vasárnap a Veszprém megyei Devecserben; a lomgyűjtő romák nemrég megnyílt piacánál a volt laktanyában 10-12 kopasz, fekete ruhás, bakancsos fiatalember sorakozott fel, s kiabálva szidalmazták és fenyegették az ott tartózkodókat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.

BAMA

Rendőri intézkedés végül nem történt, ugyanis mire az ajkai járőrök kiérkeztek, a szkínhedek már eltűntek, s "atrocitásra nem került sor" - közölte Futtató Norbert százados. Megjegyezte: a rendőrök arról is csak úgy hallottak helyi romáktól, hogy egy cigány fiút a Béka csárdánál a falhoz löktek a fekete ruhások.

Németh Józsefné, a Devecseri Cigányokért Egyesület vezetőségi tagja azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy a cigány családok "félnek és vasárnap bezárkóztak, nem engedik ki az utcára a gyermekeiket". Ő is elmondta, hogy egy cigány fiút szó nélkül "felnyomtak a falra" a csárdánál és azt ordították neki, hogy "mit lázadoztok, rólatok már nem lehet semmit sem írni". A kijelentés utalás volt arra, hogy a hétfőn a devecseri városi lapban egy szélsőséges, a cigányokat sértő cikk jelent meg, amely nagy felháborodást és tiltakozást váltott ki a roma lakosság körében.

Holczinger László, Devecser polgármestere elmondta: a város képviselőtestülete rendkívüli ülésen egyöntetűen elhatárolódott a gúnyos, a romákat sértő hangvételű cikktől, s a lap még fellelhető példányait visszavonta, zúzdába küldte, az írás megjelentetésének kivizsgálására pedig egy bizottságot hozott létre. A polgármester tájékoztatott arról is, hogy a lap márciusi számában közlik a testület elhatárolódó határozatát és megkövetik a megbántott roma lakosokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában