Ország-világ

2008.03.20. 14:44

Találgatások az MVM körül: Csányihoz, vagy az oroszokhoz vezetnek a szálak?

Nem tudni, valójában milyen okból, és milyen céllal menesztette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Villamos Művek Zrt. éléről Kocsis Istvánt, hogyan képzeli a nagyvállalat privatizálását, illetve milyen szerkezeti átalakítást tart célravezetőnek annak érdekében, hogy megszűnjön a nagyvállalat monopóliuma, s miképpen kívánja elérni az áramár csökkenését – írja HVG.

VGO

A kormányfő mindeddig adós maradt a magyarázattal. Hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában csak azt a közkeletű értelmezést cáfolta, miszerint SZDSZ-es körök nyomására döntött volna. A HVG által megkérdezett szakértők viszont egybehangzóan állítják: valójában semmiféle kiforrott elképzelés nem áll a miniszterelnök több frontot nyitó bejelentése mögött – hozzátéve, hogy Kocsis eltávolításán kívül más egyébről valójában nem is született döntés.

Kocsis menesztésével a lap informátorainak többsége szerint Gyurcsány mindenekelőtt azt szeretné megakadályozni, hogy a Kocsissal rokoni és üzleti kapcsolatban álló, őt az OTP Bank it-jébe is beemelő Csányi Sándor OTP-vezér befolyáshoz jusson az MVM-ben. Az időzítést jól értesültek a február végi Gyurcsány-Medvegyev-találkozóval magyarázzák, amelyen állítólag nem csak a Déli Áramlatról született megegyezés. Úgy hírlik, arról is megállapodtak, hogy az oroszok részt kapnak az MVM legértékesebbnek tartott, szakértők által 50-60 milliárd forintosra taksált darabjában, a villamosenergia-kereskedelemért felelős MVM Trade Zrt.-ben – akár közvetlenül, akár a hozzájuk közel álló német cégeken, az E.On-on, vagy a Pakis Atomerőmű Zrt. bővítésére szívesen vállalkozó RWE-EnBW duón keresztül.

Ez az elképzelés ihlette Gyurcsányt abban, hogy 100-110 milliárd forint értékűre tartott, de az oroszokat befektetőként egészében nem érdeklő MVM-csoportot három darabra szeleteljék a nagykereskedelem, a rendszerirányítás, valamint az erőművek szétválasztásával. Az oroszokat az motiválja, hogy a kereskedelmi egységre alapozva létrehozható egy magyarországi székhelyű áramtőzsde, amely jó földrajzi adottsága révén a kelet-közép-európai régió energiabrókereinek színtere lehetne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában