Ország-világ

2008.03.03. 15:29

Újabb fordulat a Kármán-ügyben

Bűncselekmény helyett bizonyítottság hiányával indokolta a nyomozás megszűntetését Kármán Irén ügyében az ügyészség

mti

A korábbiakat megváltoztatva, bűncselekmény helyett bizonyítottság hiányával indokolta a nyomozás megszűntetését Kármán Irén ügyében az  ügyészség, mivel nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy nem korlátozták az újságíró személyi szabadságát - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta: az ügyészség részben helyt adott a sértett Kármán Irén jogi képviselője által benyújtott panasznak, és a személyi szabadság megsértését illetően a nyomozás megszüntetésének jogcímét  megváltoztatta.

Mint mondta, az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a nyomozás adatai  alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás  folytatásától sem várható eredmény. Ezért változtatták meg részben a  nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) határozatát.

A rendőrség nyomozást megszüntető határozatában arra hivatkozott, hogy nem történt meg a személyi szabadság megsértésének bűntette, azaz e tekintetben nem történt bűncselekmény. A Legfőbb Ügyészség azonban a rendőrségtől eltérően értékelte az eljárás  adatait és úgy ítélte meg, hogy nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy nem történt meg a bűncselekmény - mondta Borbély Zoltán.

Magyarázatként hozzáfűzte: vagyis lehet, hogy megtörtént az újságíró elrablása, ahogyan mondta, de az is lehet, hogy nem, vagy nem úgy, ahogyan előadta. Tehát a nyomozás során nem sikerült felderíteni, hogy a sértett sérüléseit ki, milyen körülmények között és pontosan mikor okozta, és azt sem, hogy a sértett hogyan került a Duna-partra, ahol megkötözve találtak rá - mondta.

A szóvivő ügyész a határozat indokolását ismertetve felidézte: Kármán Irént a szakértői vélemény szerint 24 órán belül valaki bántalmazta, nem lehet azonban megállapítani, hogy a bántalmazásra hol, pontosan mikor és milyen okból, célból került sor. Így azt sem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy - bár nem teljesen az általa elmondott módon - a sértettet jogellenesen a személyi szabadságától is megfosztották. A nyomozást ezek alapján bizonyítottság hiányában szüntették meg - magyarázta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában