Ország-világ

2008.03.15. 08:45

Ünnep, percről-percre

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából katonai tiszteletadás és fújoló tömeg mellett szombaton délelőtt felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját

mti/Europress

17.00

A Fidesz gyűlésének végén a tömeg egy része a Magyar Önvédelmi Mozgalom Blaha Lujza téri demonstrációja felé indult meg. A rendőrség a Rákóczi út mellékutcáit kordonokkal zárta le, a Rákóczi úttal párhuzamos utakon és a kis utcákban páncélos rohamrendőrök gyülekeznek. A kormányellenes jelszavakat skandáló tömeg előtt a rendőrök megnyitották a Rákóczi utat keresztben elzáró kordont, melyet a tüntetők hangos tapssal jutalmaztak. A Blaha Lujza téren több ezer ember gyülekezik. Az érkezők tovább duzzasztják az amúgy is szép számú tömeget. A jelenlevők között számos terepszínű ruhás, bakancsos fiatalt látni.

A Blaha Lujza téren rendkívüli rendőri készültség mellett lassan kezdetét veszi a meghirdetett rendezvény. „Gyurcsány takarodj, vidd az összes cinkosod!” – olvasható a színpadot díszítő feliraton. A parkolóban több száz fiatal várja a koncertet, az összegyűltek a Fidesz rendezvényére érkezett tömeggel összeérnek. Legalább ezer ember várakozik, de folyamatosan érkeznek az Erzsébet híd irányából. Háttérzene szól a koncertek előtt, éppen a Vesszen Trianon című hazafias nóta hallható. Az Akácfa utcában és a Blaha környékén több keresztutcánál rendőrök állnak, a környéket biztosítják.

16.30

"Példa nélküli helyzet, hogy demokráciában nagyméltóságú helytartótanács legyen. Ezért mi, magyarok ismét feltaláltunk valamit, az alkotmányos népítéletet. Március 9-e óta ez világszabadalom" - mondta Orbán Viktor.

A jövő emberei azok, akik megteremtik a jövőt. A jövő emberei a felfedezők, ők alkották meg a művészet és a tudományok csodáit. Magyarország akkor lesz sikeres, ha a jövő emberei erősebbek lesznek a múlt erőinél.

"Március 9-e óta tudjuk, Magyarországon jobbat érdemel. Olyan országgyűlést és olyan kormányzatot, amely méltó hozzá" - mondta Orbán Viktor. "A kormány visszaadhatta volna a megbízatását akkor, amikor kiderült, hogy hazudtak reggel, délben és este, akkor, amikor kiderült, hogy a tönk szélére sodorták az országot, vagy akkor, amikor kiderült, hogy az emberek nem tűrik a hazugságaikat. Ők azonban ehelyett provokálnak, de kilóg a lóláb, mi átlátunk a szitán, nekünk is megvan a magunkhoz való eszünk".

16.07

A Pilvaxal és a márciusi ifjakkal példálózott Orbán Viktor, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartott Fidesz naggyűlésen. Bevezetésében kijelentette: a népszavazás napján "megdördült a nép szava". Az ellenzéki párt elnöke beszédében a kormányt a "helytartótanácshoz" hasonlította, amely március 9-e óta "sápadt is és reszketni is méltóztatik."

16.02

Mintegy kétezren vettek részt a Magyar Gárda és a Jobbik közös rendezvényén az Erzsébet téren. Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint nem történt semmilyen atrocitás, a gyűlés végén pedig a jelenlévők nagy része a Fidesz ünnepségére vonult át.

Vona Gábor beszédében bejelentette, hogy fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi kommandót hoznak létre. Mint mondta, "ha rajtunk múlik, a multinacionális cégek arcáról a hideg verejték fog hullani".

Emellett pedig szintén egy új szervezettel - a Nemzetvédő Bizottsággal - fog bővülni a Magyar Gárda, melynek feladata lesz, hogy a magyar nyelvet a világörökség részévé tegye.

15.53

Hatalmas a rendőri készültség a Blaha Lujza téren és környékén, a rendőrök valószínűleg a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényére készülnek.

Az út szélén rendőrök állnak sorfalat a Blaha Lujza tér és a Wesselényi utca között - jelentette helyszíni tudósítónk. Mint mondta, a téren egy vízágyú is várakozik, és egyre több csapatszállító teherautó érkezik a környékre.

15.30

Lezárták a Lánchidat és a Roosevelt teret, valamint az MTA parkolót este 10 óráig. Kilenc órától zárták le a Ferenciek terei aluljáróban a hídra vezető ágat; majd déltől az Erzsébet híd - Kossuth Lajos utca - Rákóczi út útvonalat is a Blaha Lujza térig várhatóan 20 óráig. Szintén lezárták a forgalom elől déltől 23 óráig a Nemzeti Szníház körüli utakat is.

A Balha Lujza téren az áruház előtti parkolóban, valamint a Márkus utca mindkét oldalán tilos megállni déltől éjfélig egy rendezvény miatt. A Budai Várban 17 órától lezárják a Táncsics Mihály utcát, a Hess András teret és a Szentháromság teret 18 óráig, a Dísz teret, a Tárnok utcát és az Úri utcát a Szentháromság utca és a Dísz tér között pedig 20 óráig egy rendezvény miatt.

Az érintett BKV járatok a rendezvények ideje alatt rövidített vagy módosított útvonalon viszik az utasokat. A 2-es villamos csak a Czuczor utca és a Közvágóhíd között közlekedik, déltől a 7-es buszcsalád a Baross térig, a budai oldalon pedig a Batthyány térig közlekedik, 15 órától a Nagykörúti villamosok a Moszkva tér és az Oktogon között közlekednek csak, a déli szakaszon a Baross utcáig buszokkal pótolják a villamosokat.

15.10

Tudósítónk szerint több tízezres tömeg gyűlt össze a Fidesz szombati naggyűlésén. Kora délutánra az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Ferenciek teréig lassan megtelt az úttest a Fidesz nagygyűlésére érkezőkkel.
A gyülekezők jobbára nemzetiszínű zászlókat lengettek, de az egyre sűrűsödő tömegben lehetett látni árpádsávos zászlókat is. Táblák is láthatóak voltak, ezek tanúsága szerint érkeztek a Fidesz ünnepi rendezvényére Szegedről, Debrecenből, Békéssámsonból, Tiszafüredről, Soltról, de a Székelyföldről is.

A műsort Rákay Philip vezeti, aki már a rendezvény elején elmondta, hogyan lehet majd elhagyni a helyszínt. "Kordonok között élünk a szabadság ünnepén" - mondta, és furcsállta, hogy azok minősítették kiemelt kockázatú rendezvénynek a Fidesz megemlékezését, akik felelősek voltak a 2006. október 23-án történtekért. Mindenkit kért, hogy ne dőljön be provokációnak, mert "csak egy végnapjait élő ripacs érdeke", hogy ma valami rendbontás történjen. Bejelentette azt is, hogy a Fidesz saját stábbal dokumentálja a történteket.

14.10

A rendőrség két embert állított elő a Március 15. téren, ahol tojásokat, köveket dobáltak a beszédet mondó Demszky Gábor felé. Délelőtt négy embert állítottak elő: ketten nem tudták igazolni magukat, egy embernél gázsprayt, egy másiknál kést találtak. Az Index internetes portál információi szerint egy rendőr megsérült a Petőfi szobornál.

14.00

Balog Zoltán fideszes képviselő sajtótájékoztatón mutatta be a Civil Jogász Bizottság által hívott svájci és francia megfigyelőket. Ők az esetleges rendőri túlkapásokról készítenek jelentést este. Balog szerint ostromlott városhoz hasonlít Budapest. „Rendőröket látunk, több ezret, meg békés polgárokat. Nem értjük, hogy miért van szükség ilyesfajta félelemkeltő fellépésre.” Ugyanakkor sem ő, sem a megfigyelőket vezető Hevré Lavenir de Buffon sem számít arra, hogy atrocitások lesznek.

13.45

Véget ért Demszky Gábor beszéde a Március 15.-e téren. Oszlatásra nem került sor, habár a rohamrendőrök felsorakoztak a tér környékén. Információink szerint a főpolgármester most nem volt olyan szerencsés, mint tavaly, ezúttal ő is kapott a tojásokból. A Váci utcán keresztül vonuló tömeg többször skandálta "Gyurcsányt a Dunába, Demszkyt meg utána", majd ifj. Hegedűs Loránt vezetésével elindultak a fővárosi önkormányzat rendezvényére.

13.30

A Március 15-e téren másfél ezren kísérik figyelemmel az eseményeket, a kordonon belül végig egyenruhás rendőrök állnak sorfalat. A térre vezető utakon rendőrök és civil biztonsági őrök teljesítenek szolgálatot. Az Erzsébet hídról két-háromszázan figyelik az eseményeket, a térre csak átvizsgálás után lehet bejutni. A nagyobb zászlórudakkal érkező tüntetőket nem engedik be. A tömegben sok a kopaszra nyírt a fiatal, és egyre több az ittas ember.

13.00

Több száz ember vonult a Fővám térről a Március 15. térre, ahol Demszky Gábor főpolgármester tart ünnepi rendezvényt; az árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtatók nyíltan közölték, céljuk a rendezvény megzavarása.

A Váci utcán keresztül vonuló tömeg többször skandálta "Gyurcsányt a Dunába, Demszkyt meg utána", majd ifj. Hegedűs Loránt vezetésével elindultak a fővárosi önkormányzat rendezvényére.

Délig négy embert állítottak elő a március 15-i fővárosi rendezvények közeléből - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton nem sokkal 12  óra után. Két főnél gázsprayt találtak, őket a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt állították elő. További két személyt pedig igazolás miatt állítottak elő - olvasható a rendőrség internetes honlapján.

12.00

Több mint ötszáz ember gyűlt össze szombaton késő délelőtt a fővárosi Fővám téren, a Magyar Rendszerváltók Országos Szövetségének rendezvényére.

Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató tömeg nagyobbik része a Hazatérés templomától ifjabb Hegedűs Loránt vezetésével érkezett a Kálvin téren keresztül. A tömeg vonulása közben többen azt kiabálták, hogy „fegyverbe”, „Gyurcsány, Kóka, készül a bitófa”.

A Fővám térre motoros rendőrök és rohamrendőrök érkeztek. A távirati iroda tudósítói beszámoltak arról is, hogy több, fekete bomberdzsekit viselő fiatal fényképekkel a kézben kezdte kérdezgetni az újságírókat, hogy melyik laptól vannak.

Néhány száz rendbontó rövid időre megjelent a Kálvin téren. Kísérletet tettek a kordon áttörésére, de a rendőrök megjelenésére elálltak szándékuktól.

Délelőtt 11 órakor:

Mintegy félezer árpádsávos és nemzetiszínű, illetve jobbikos zászlót lobogtató ember vonult a fővárosi Szabadság téri Hazatérés temploma elől a Múzeum körútra a Nemzeti Múzeum közelébe, ahol az állami ünnepséget rendezik.

A kormányellenes jelszavakat kiabáló tömeget ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész vezeti, a tömeg előtt haladó rendőrautó mögött a Magyar Gárda egyenruháját viselők vonultak katonai alakzatban.

Korábban:

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából katonai tiszteletadás mellett szombaton délelőtt felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Az ünnepi eseményen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A rendezvényen részt vettek a kormány tagjai, állami vezetők, a pártok egy részének képviselői, a diplomácia testület tagjai.

A Fidesz elnökének kabinetfőnöke, Deutsch-Für Tamás korábban közölte: a párt, ahogyan korábban, most sem vesz részt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen az állami lobogó ünnepélyes  felvonásán. A Parlament előtti Kossuth tér legnagyobb részét kordonnal zárta el a rendőrség, a térre két beléptető kapun keresztül, a csomagok és a ruházat átvizsgálása után juthatnak be az ünneplők. Mintegy kétszáz ember nem akart áthaladni a fémdetektoros vizsgálókapun, ők a külső kordonnál sorakoztak fel és folyamatos bekiabálással, fütyüléssel, pfujolással igyekeztek megzavarni a rendezvényt.

Már reggel lezárták a teret

Lezárta szombaton reggel az ünnepi rendezvények színhelyeit a forgalom elől  a rendőrség a fővárosban, így a Parlament előtti Kossuth Lajos térre  vezető utcákat is, az ünneplőket átvizsgálás után engedik be a térre. A rendőrség lezárta az Erzsébet hidat és a Lánchidat, a Roosevelt teret, a Kossuth Lajos térre vezető Alkotmány utca egy részét. A lezárt hidakon csak a BKV buszai haladhatnak át. A főváros  több pontján megváltozott a forgalmi rend, korlátozták a közlekedést.

A Magyar Köztársaság állami lobogójának ünnepélyes felvonására érkezők csak a Vértanúk terén felállított két beléptető kapun, a csomagok és a ruházat átvizsgálása után juthattak be a Kossuth Lajos térre, de csak a villamos síneknél felállított kordonig engedték őket.

Az árpádsávos zászlókat lobogtató tüntetők a külső kordonnál, a Vértanúk terén kiabálnak, fütyülnek,pfujolnak. Nem sokkal az ünnepi rendezvény kezdete előtt mintegy harminc  fekete ruhát viselő szkínhed is megjelent a külső kordonnál. A kordonon belül egyenruhás rendőrök állnak sorfalat, nincs rajtuk védőfelszerelés, de mindegyikükön kokárda van.

Az állami rendezvényekre vonatkozóan általános részvételi szabályokat is megfogalmaztak a szervezők. Ezekről a szabályokról tájékoztatást kap mindenki, aki az állami rendezvények kordonnal elkerített területére kíván belépni. A szabályok között szerepel, hogy a látogatóknak a zászlófelvonásnál és a Magyar Nemzeti Múzeumnál két ellenőrző ponton  kell áthaladniuk, ahol szervezők átvizsgálhatják ruhájukat és csomagjaikat. Tilos a rendezvények területére üvegpalackot, egy méternél hosszabb és három centiméternél vastagabb rudat, vagy más, a szervezők által a megemlékezések biztonságára veszélyesnek ítélt tárgyat bevinni. Ezeket a szervezők a rendezvény idejére megőrzésre átveszik, az esemény végén visszaadják.

A Nagy Testvér figyel

Országszerte összesen 1164 rendezvényt jelentettek be a március 15-ei nemzeti ünnepre. A rendőrség ezek közül tizenkét rendezvényt sorolt a kiemelt kockázatúak közé. Budapesten 166 megemlékezés, tüntetés, felvonulás lesz. A rendőrség az ünnep egész napjára fokozott ellenőrzést rendelt el.

Az állami rendezvények reggel fél 10-kor, a Kossuth téren kezdődnek zászlófelvonással és koszorúzással. A Kossuth teret ismét kordonnal zárta körbe a rendőrség. Az ünnepségre érkezők detektoros kapukon, ruházat- és csomagátvizsgálást követően léphetnek be.

A Múzeumkertben 11-től tartják a hivatalos állami megemlékezést. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök este zárt ajtók mögött, a Művészetek Palotájában, a március 15-ei díszelőadás alatt mond majd beszédet. A Fidesz délután háromtól az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tart nagygyűlést "Igen! Magyarország győzött!" címmel.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke szintén közölte, hogy a párt nagygyűlése alatt a Fidesz önkéntesei 40 ponton időkódos videokamerával készítenek majd felvételeket, így ha bármi olyan jelenség lenne, amely veszélyezteti a békés ünneplést, akkor a biztonsági munkatársak vagy ha kell, a rendőrség megteheti a szükséges lépéseket. Hozzátette: a videofelvétellel is bizonyítani tudják, mi történt a rendezvény idején.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában