Ország-világ

2008.03.03. 10:59

Vádolhatók-e az Alföldi-film készítői kiskorú megrontásával?

Olvasónk kíváncsi rá, lehetnek-e jogi következményei annak, hogy egy művészfilm egyik jelenetében kiskorú gyermeket szexuális szituációban ábrázolnak.

BAMA

Mint köztudott, a napokban feljelentették Alföldi Róbert filmjének, a Bartis Attila Nyugalom című regényéből készült alkotásnak az alkotóit. A vád: kiskorú megrontása. Az egyik jelenetben a főszereplő tizenéves énjét játszó gyermek ugyanis benyúl filmbeli anyja szoknyája alá. Ebből az egészből valószínűleg még csak eljárás sem lesz – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A szóban forgó film ugyanis műalkotás. A jelenetek nem önmagukért valók, hanem a mondanivaló kifejezését szolgálják. Ezért nem valóban csinálják, hanem eljátsszák őket. A feljelentőnek bizonyítania kellene, hogy ez nem így van, az pedig igen nehéz.

Ilyen alapon egyébként magát a nagy olasz filmrendezőt, Federico Fellinit is be lehetett volna perelni, amiért az Amarcord című filmbeli fiúnak egy nagy keblű hölggyel van szexuális tartalmú jelenete. Csakhogy ez nem pornófilm, amelyben a szexualitás öncélú. Fellini a kiskamaszkor ébredező erotikáját fejezi ki önéletrajzi ihletésű alkotásában. Be lehetne perelni minden rendezőt, aki mondjuk kábítószereseket mutat a vásznon, sőt, lassan a cigarettát használó alkotókat is. Az ugyanis hamarosan szintén majdnem mindenhol tilos lesz. Írországban a nyilvános helyeken már nem szabad rágyújtani, és nemsokára a közterületeken sem lehet. Amerikában már régebben nem lehet.

Ma egy filmművészeti alkotást semmilyen okból nem tilthatnak be. Az alkotók egyetlen feladata, hogy ha olyan szex- vagy agresszív jelentek vannak benne, amelyeket kiskorúaknak nem ajánlatosak megnézni, tegyék korhatárosra a filmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában