Ország-világ

2008.03.07. 18:31

Vasárnap lövik ki az automata teherhajót

JULES VERNE – Az első európai szállítóegység feladata a nemzetközi űrállomás ellátása lesz.

BAMA

Vasárnap indul útnak az első európai gyártmányú automata űrhajó: a Jules Verne-t a Francia Guyanában lévő Kourou űrközpontból lövik ki a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. Az ATV (Automated Transfer Vehicle, azaz magyarul automatizált szállító egység) fontos szerepet játszik majd az űrállomás életében: feladata az űrhajósok ellátása lesz. Az űreszközből öt példány készül, mindegyik 9 tonna hasznos terhet képes az űrbe repíteni. Elsősorban vizet, élelmet, oxigént, tudományos berendezéseket és üzemanyagot szállítanak majd velük a 350 kilométer magasságban a Föld körül keringő ISS-re.

A Jules Verne a teherszállítás mellett arra is képes, hogy magasabb pályára emelje az űrállomást. Minderre azért van szükség, mivel az ISS-nek nincs hajtóműve, így ha nem korrigálnák időnként pályáját, előbb-utóbb a Föld légkörébe kerülne, és ott darabokra szakadna, majd elégne. A 10,3 méter hosszú, és 4,5 méter átmérőjű, henger alakú hajó, melyet az Európai Űrügynökség (ESA) Ariane 5 típusú rakétáival juttatnak föld körüli pályára. Visszatérését a fellövésnél jóval egyszerűbbre tervezik: a Jules Verne-t az átrakodás után az űrállomáson felgyülemlett szeméttel és felesleges holmival töltik fel, majd útjára bocsátják: a teherűrhajó – akárcsak orosz elődje, a Progressz – a légkörbe érve egyszerűen elég.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában