Ország-világ

2008.03.18. 17:47

Vereckei emlékmű a kivégzett ukránoknak

Ünnepélyes keretek közt helyezték el a hétvégén, a Vereckei-hágón a magyar csapatok által ott 1939-ben agyonlőtt 600 ukrán hazafi leendő emlékművének alapkövét. Eközben folytatódtak a viták a helyi magyar honfoglalási emlékmű körül.

BAMA

A magyar honfoglalási emlékjel közelében létesítendő emlékmű építésére kb. 60 ezer dollárt fordítanak Kárpátalja megye költségvetéséből – tájékoztat a Múlt Kor internetes portál ungvári sajtótinformációkra hivatkozva. Az ünnepség szónokai hangoztatták, hogy az emlékmű felépítése hozzájárul a múltban hosszú ideig elhallgatott, de a nép emlékezetében élő 1938-39-es kárpátaljai események megismertetéséhez. Az emlékmű az 1939-es kárpátaljai események 70. évfordulójára készül el.

A hétvégén eközben újabb két nyugat-ukrajnai megye, Ternopil és Voliny ítélte el hivatalos formában magyar történelmi emlékművek kárpátaljai állítását, azonnali beavatkozásra szólítva Ukrajna elnökét és kormányfőjét. Közben Kárpátalján megszólaltak mértékadó ukrán politikusok és értelmiségiek, akik a hétvégi helyi sajtóban mondták el véleményüket Verecke-ügyben. A zakarpattya.net.ua ungvári internetes újságnak Mikola Veges professzor, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektora, megyei tanácsi (közgyűlési) képviselő elmondta, hogy ő kezdte el elsőként és máig szinte egyedüliként kutatni a független Kárpát-Ukrajna történetét. Ezért tudósként amellett van, hogy a Vereckei-hágón legyen a szerinte is ott kivégzett ukrán gárdistáknak emlékműve, míg politikusként elfogadhatónak tartja a magyar honfoglalási emlékművet, ha a kettő között megfelelő lesz a távolság. Tisztelni kell a két ország elnökének januári megállapodását, hiszen Magyarországon már van szobra Tarasz Sevcsenko költőnek, és emlékmű készül Budapesten a holodomor, a nagy ukrajnai éhínségnek áldozatainak.

Omeljan Mateleska oktatási szakember, megyei tanácsi képviselő az újságnak kifejtette: egyfelől elszomorítja, másfelől pedig felháborítja az, ami a magyar emlékmű körül folyik, mert szerinte Kárpátalján mindig békében és egyetértésben éltek a különböző nemzetiségek. Szerinte megengedhetetlen, hogy más megyékből jöjjenek Kárpátaljára kioktatni a helyieket arról, mit kellene tenniük. Ukrajnára semmiféle veszélyt nem jelent a vereckei honfoglalási emlékmű, annál is kevésbé, mivel a közelében ott lesz az ukrán gárdisták emlékjele - fejtette ki Mateleska, aki szerint színtiszta provokáció volt az ungvári ukrán nacionalista tüntetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában