Ország-világ

2008.03.30. 16:47

Vevőszolgálat nélkül is lehet csomagküldőt működtetni

Hétfőtől üzlethelyiség nélkül folytathatnak kereskedelmi tevékenységet a csomagküldő cégek. A parlament ugyanis még tavaly június végén elfogadott törvénymódosításban eltörölte ezt a kötelezettséget – hívta fel a figyelmet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).

BAMA

A vevőszolgálati helyiségnek a legtöbb esetben nem volt érdemi funkciója. Távértékesítés esetén ugyanis nem valószínű az, hogy a fogyasztó személyesen reklamáljon egy akár több száz kilométerre lévő helyiségben. A fogyasztók a távértékesítés során őket megillető jogaikat a kereskedővel való személyes találkozás nélkül is érvényesíthetik. A hibás vagy nem kívánt terméket postán visszaküldhetik a kereskedőnek. A jogalkotók úgy ítélték meg, hogy a vevőszolgálati helyiség nem szolgálja hatékonyan a fogyasztók védelmét, ellenben folyamatosan adminisztratív terhekkel és költségekkel jár a vállalkozások számára. A kötelezettség megszüntetését hosszú idő óta szorgalmazták a csomagküldő vállalkozások.

A március 31-én hatályba lépő módosítás kedvezően érinti azokat az internetes kereskedőket is, amelyek a megrendelt terméket csomagküldés keretében szállítják ki, ám saját üzlethelyiséget nem kívánnak fenntartani. A gazdasági tárca felhívja a figyelmet arra, hogy a kereskedőknek továbbra is meg kell felelniük a távollevők között kötött szerződésekre, illetve az elektronikus kereskedelemre vonatkozó jogszabályoknak.

Az internetes vásárlásnál a fogyasztó az adásvétel előtt a valóságban nem tudja kipróbálni a terméket. Éppen ezért, ha mégsem tetszik a kiszállított áru, akkor nyolc napon belül vissza lehet küldeni akkor is, ha a vevő már kicsomagolta. A távollévők között kötött szerződésekről szóló kormányrendelet értelmében a kereskedő köteles a fogyasztó által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb a vételtől elállást követő harminc napon belül visszatéríteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában