Ország-világ

2008.06.27. 13:31

Az év végén megkezdődhet a légi mentés a Dél-alföldön

Az év végén megkezdődhet a légi mentés a Dél-alföldön Szentes polgármestere szerint, ugyanis decemberre feltehetően elkészül a légi bázis a településen.

MTI

Szirbik Imre pénteken az MTI-nek elmondta: a pályázati kiírás a jövő hét elején jelenik meg a Közbeszerzési Értesítőben. Az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Légimentő Kht. közötti egyeztetés eredményeként az OMSZ és a légi mentők közösen írták ki a tendert a bázis létrehozására. Ez azt jelenti, hogy harminc nap áll rendelkezésére a leendő pályázóknak, hogy benyújtsák kivitelezési ajánlataikat. Ezt az eljárási időszakban elbírálják, így ha nincs jogi probléma a pályázatokkal, akkor augusztus második felében már megköthetik az építési szerződést, és megkezdődhetnek a munkálatok.

A terület és a jogerős hatósági engedélyek rendelkezésre állnak.  A műszaki szakemberek szerint a beruházás két-három hónapon belül megvalósítható. Ezért, ha egy normális őszi időjárással számolunk, decemberre működhet a bázis, s így megoldódik a dél-alföldi légi mentés kérdése – mondta a polgármester. Beszámolója szerint a légi mentés még 2004-ben állt le a régióban, és azóta több próbálkozás is volt arra, hogy újraindítsák. Mások mellett például saját fejlesztésben Szeged is befogadta volna a szolgáltatást, illetve volt magánember is, aki saját repterét engedte volna át, míg meg nem valósul az állandó, már Szentesre tervezett központ. Ezek a kezdeményezések sorra megbuktak, a szolgáltatás pedig egyre csak késett. A mentőhelikopter-központ felépítését Szentesen egyébként az egészségügyi tárca 60 millió forinttal támogatta, amely összeget az OMSZ kapott meg, illetve a létesítményt majd üzemeltető Légimentő Kht. felhívására 40 milliónyi felajánlás is érkezett erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában