Ország-világ

2008.07.09. 12:55

A Fidesz vizsgálná a kormányati negyedet

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy kiderüljön: a meg nem valósuló kormányzati negyedre eddig elköltött milliárdokat hogyan, milyen körülmények között és mire költötte el a kormány

(MTI)

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy kiderüljön: a meg nem valósuló kormányzati negyedre eddig elköltött milliárdokat hogyan, milyen körülmények között és mire költötte el a kormány - mondta a párt szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. Szijjártó Péter ismertette, hogy a kormánynak június 30-ig kellett volna elszámolnia a kormányzati negyedre eddig elköltött tíz milliárd forinttal, ám a kabinet ezt eddig nem tette meg. Ezért a Fidesz elnökségének keddi döntése alapján indítványozzák az Országgyűlésnek a bizottság felállítását.

Mint mondta, a Fidesz választ kíván kapni egyebek mellett arra, hogy kik, mikor és milyen indokok alapján döntöttek a kormányzati negyed felépítéséről és annek leállításáról. Arra is kíváncsiak, hogy mennyi pénzt költöttek el eddig a költségvetésből a negyed meg nem valósuló beruházására, valamint hogy ki és milyen eljárás alapján döntött a negyed építéséhez kapcsolódó szerződések megkötéséről, a létrejött testületek személyi összetételéről. Szeretnék tudni azt is, maradtak-e a későbbiekben teljesítendő kötelezettségek.

A politikus hangsúlyozta: bár a negyed építését leállították, a kormány mégis elköltött tíz milliárd forintot erre a célra. Mint az Országgyűlésnek benyújtott önálló képviselői indítványban olvasható, az előkészítés során "jutott szerződés a kormányhoz közel álló bizalmi embereknek, egykori KISZ KB-soknak, volt Perfekt-igazgatónak, ráadásul a beruházás leállítása után 90 millió forinttal növelték a projektcég törzstőkéjét".

Hozzátette: a parlamenti döntést követően csaknem egy hónap szükséges ahhoz, hogy a testület - mely öt kormánypárti és öt ellenzéki taggal áll fel - megkezdhesse a munkát. Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte: ha a mai napon a pénzügyminiszter közzé is teszi az elszámolást, a bizottság létrehozása akkor is indokolt, hiszen számos tisztázatlan kérdés van az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában