Ország-világ

2008.07.30. 19:06

Árvíz még van, veszélyhelyzet már nincs

Ugyan jelenleg még 15 folyószakaszon, mintegy 780 kilométeren folytatnak árvízvédekezést, a harmadfokú készültség szintjét már csökkenteni lehetett.

T. Z.

Ez is azt mutatja, hogy túl vagyunk az árvíz nehezén, lakott területet nem veszélyeztet a víz. Ezt Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára mondta szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.
Tájékoztatása szerint több mint ötven településen eddig csaknem kétezren – többségükben önkéntesek – dolgoztak a gátakon, ötezer köbméter homokkal töltöttek meg százezer homokzsákot, és felhasználtak tizenötezer négyzetméter fóliát is.

Mindez azonban nem elegendő Czomba Sándor, a térség fideszes parlamenti képviselője szerint, aki a szerdai sajtótájékoztatón közölte: nagy baj, hogy a kormány a megelőzés helyett még mindig a védekezéssel foglalkozik, és a beregi térség 19 településén kell tartani az árvíztől. Czomba Sándor hangsúlyozta: 2004 februárjában a Medgyessy-kormány a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztett változatában ígéretet tett arra, hogy 2007-ig hat árapasztó tározót építenek. A képviselő hozzátette: ezek közül négynek a munkálatai még meg sem kezdődtek, kettő pedig „olyan állapotban van, amilyenben".
 
Arra is kitért, hogy Persányi Miklós akkori környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2006 májusában azt mondta, 2007-től évente olyan összeget fordítanak a helyzet kezelésére, mint korábban egy teljes kormányzati ciklus alatt. A fideszes politikus megjegyezte, hogy 2002-ben a választások előtt a szocialisták azt mondták, az Orbán-kormány semmit nem tett a másodlagos károk ügyében. Azóta viszont – fejtette ki – a szocialista kabineteknek nem sikerült eljárniuk egyetlenegy ilyen esetben sem.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy a Vásárhelyi-terv megvalósítását a kormány döntése 25 évre tolja el. Mint elhangzott, 2007 és 2013 között négy darab víztározó megépítésére van lehetőség, Czomba Sándor szerint ugyanakkor ezekből sem lesz semmi, pedig eredetileg 11 ilyen építményt terveztek. Mint azt Kóthay László elmondta: az árvízvédelmi fejlesztésekre 2013-ig 150 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 110 milliárdot a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésére fordítanak.

Nem volt cianidveszély

Kóthay László a nehézfémszennyezésről szólva kifejtette: a romániai Borsabányánál egy gátátvágást követően folyt ki nehézfémeket tartalmazó zagy az egyik tározóból, ami onnan a Csiszla-patakba, majd a Visó folyón keresztül elvileg a Tiszába is eljuthatott volna, de a körülbelül ezer köbméternyi anyag nem veszélyeztette Magyarországot. Cianid nem került a Tiszába - fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában