Ország-világ

2008.07.04. 19:16

Gyurcsány egybevetette a Fidesz és az Európai Néppárt politikáját

A Fidesz és az európai néppárti kormányok magas energiaárakkal szembeni politikáját vetette egybe Gyurcsány Ferenc kormányfő pénteki blogbejegyzésében, megállapítva, hogy a két álláspont jelentősen eltér egymástól.

MTI

"Mintha az Európai Néppárt politikájától gyökeresen eltérő elvi megfontolások vezetnék a hazai legnagyobb jobboldali pártot.  Elvi magyarázatot erre nem találok, őszintén szólva gyakorlatit is csak egyet, azt tudniillik, hogy szerintem annyira megijedt a Fidesz az elmúlt egy hónapban elszenvedett 4-5 százalékos népszerűség-csökkenéstől, hogy kapát-kaszát elhajítva hirtelen népboldogítónak szánt ígérgetésbe kezdett" - fogalmazott a miniszterelnök.

Elsőként Angela Merkel szavait idézte, aki június közepén a Bundestagban óvott a pénzügy-politikai beavatkozásoktól. A "nem ennyire szigorú" Nicolas Sarkozy francia elnök álláspontját úgy jellemezte: a jelenlegi szinten nem kell csinálni semmit, ha pedig tovább tart az emelkedés, akkor sávosan a mai szint fölötti árakra rakódó áfának egy kis részét adják vissza, ami Gyurcsány Ferenc szerint inkább csak politikai gesztus annak érzékeltetésére, hogy a kormány hallja a problémákat.

A néppárti svéd és az ugyancsak néppárti luxemburgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker ugyanakkor mereven elzárkózik minden ilyen javaslattól, mondván, hogy azok rombolják a gazdasági alapokat - írta Gyurcsány Ferenc, majd megemlítette Silvio Berlusconi olasz kormányfőt is, akinek kormánya arról fogadott el javaslatot, hogy az energiacégek megnövekedett profitjára kivetett plusz adóból kell létrehozni olyan szociális támogatást, ami az adórendszeren kívül, célzottan a legszegényebbeket segíti. Topolánek cseh miniszterelnök, néppárti vezető szintén élesen és határozottan szembemegy az adócsökkentés javaslatával - írta a kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában