Ország-világ

2008.07.30. 14:37

Június 1-től működnek az uniós gyermekvédelmi telefonszámok

Június 1-től egységes európai telefonszámmal működik Magyarországon a gyermekvédelmi kék vonal, illetve az eltűnt gyerekekkel kapcsolatos telefonos hívószám - közölte Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI

Magyarország elsőként vezette be a 116111-es kék vonal számot, amely egységes Európában. Az államtitkár kiemelte: Magyarországon évek óta működik gyermekvédelmi segélyvonal egy másik hívószámon, és az új európai  hívószám mellett egyelőre még a régi is elérhető. Az európai kék vonalat - ami június 1-től él - a 15 éve működő Kék Vonal  Gyermekkrízis Alapítvány üzemelteti, amelyet a kormány idén 35 millió forinttal támogat. Korózs Lajos tájékoztatása szerint a hat főállású és a 60  önkéntes segítő titoktartást vállalt, nem diszkriminálnak és nem  ítélkeznek, illetve ha szükséges, más szervezeteket is bevonnak a  probléma megoldásába.

Beszámolt arról, hogy Magyarország bevezette az eltűnt gyermekek európai hívószámát is, a 116000-át, amelyen keresztül azoknak a  gyermekeknek igyekeznek segíteni, akik el akarják hagyni otthonukat,  vagy ha ezt már megtették, és nem tudnak, nem akarnak, vagy nem  mernek visszamenni, akkor próbál segíteni, ha a gyermeknek érzelmi  támogatásra van szüksége. A számot felnőttek is hívhatják, ha hozzátartozóként, gyámként keresik gyermeküket. Az elmúlt hónapban a három számot összesen 190 ezren hívták. Az új európai gyermekvédelmi telefonszámokat az augusztusi Sziget Fesztiválon, az interneten és a könyvtárakban népszerűsítik, és  mellékletként adják szeptembertől az új diákigazolványokhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában