Ország-világ

2008.07.20. 17:32

Koalíciós huzavona az erdélyi magyaroknál

Vitatkoznak a romániai magyar pártok, milyen koalíciót kössenek az őszi parlamenti választásokra. Az RMDSZ és az MPP Tőkés László közvetítésével tárgyal.

Ambrus Wiliam

Választási vagy "belső" koalíciót kössenek a romániai magyar pártok? Ez a kérdés foglalkoztatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőit. A két magyar párt egyelőre úgy tárgyal egymással, hogy valójában nem is egymással tárgyalnak.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke nem vett részt a Fidesz szokásos tusnádfürdői rendezvényén, ahol viszont ott volt Szász Jenő, az MPP elnöke, aki találkozott a pártját támogató Orbán Viktorral is. Markó inkább Tőkés László püspökkel, európai parlamenti képviselővel tárgyalt Bálványosfürdőn az RMDSZ és az MPP lehetséges együttműködéséről. A két magyar párt között Tőkés személye az összekötő kapocs: a püspök közismerten jó viszonyban van Orbán Viktorral, részt vett a tusnádi rendezvényen, ahol Szász Jenővel is találkozott, utána Bálványosra ment Markóval tárgyalni. Egyelőre tehát Tőkés közvetít Markó és Szász között az együttműködésről.

Ennek tartalma az RMDSZ elképzelése szerint a következő lenne. Az RMDSZ az őszi parlamenti választások előtt szenátusi és képviselőházi jelöltlistáin bejutó helyeket biztosít az MPP-nek, mégpedig a legutóbbi helyhatósági választásokon elért eredmények arányában (azaz 85:15 arányban). Az RMDSZ listáin ily módon bejutó MPP-politikusok megtarthatják önállóságukat, pártjuk álláspontját képviselhetik a majdani frakcióban, a román parlament mindkét házában saját kezdeményezéssel is élhetnek. Kivételt képeznének azonban azok a döntések, amelyek a romániai magyar közösség egységes parlamenti fellépését teszik szükségessé.

Ez tehát az úgynevezett belső koalíció, ami Tőkés szerint méltányos és reális alapokra épül. A püspök ugyanakkor emlékeztetett arra, a két fél álláspontja szöges ellentétben áll egymással, hiszen az MPP választási koalíciót tart csupán lehetségesnek, olyat, amelyben mindkét párt egyenrangú félként venne részt. Markó minderre azt mondta, az RMDSZ az önkormányzati választáson elért eredménye alapján egyedül is képes bejutni a román törvényhozásba, ám az erősebb magyar képviselet érdekében kész az együttműködésre.

Az RMDSZ-elnök nyilatkozatának megértéséhez tudni kell, hogy Romániában módosították a választási törvényt: egy párt akkor is tagja lesz a törvényhozásnak, ha nem éri el a parlamenti küszöböt, de hat képviselőházi és három szenátusi mandátumot szerez. (Romániában kétkamarás parlament működik, ami a 143 tagú szenátusból és a 343 fős képviselőházból áll.)

Szász Jenő, aki még Markó és Tőkés találkozója előtt nyilatkozott, azt mondta, az RMDSZ-nek és az MPP-nek közvetlenül kellene tárgyalnia, Tőkés ugyanis csupán közvetítőként szerepel az ügyben, s ezt nem az MPP megbízásából teszi. Szász leszögezte: pártja választási koalíciót kötne az RMDSZ-szel.

Markó Béla július 26-ig vár választ az MPP-től az ajánlatra, a parlamenti választást pedig ősszel tartják Romániában. Akkor biztosan kiderül: melyik magyar párt hány képviselője jut a törvényhozásba.

Választói akarat a megegyezés

Bölcs ajánlatot terjesztett elő az RMDSZ - mondta a két párt közötti vitáról lapunknak Székely István kolozsvári politológus. A szakember szerint az MPP két megyében ért el jó eredményt az önkormányzati választáson, de ebből még nem következik megegyezési kényszer. Székely úgy véli, sokkal inkább jelzésértékű az, hogy az erdélyi magyarok megegyezéspártiak, ezért az RMDSZ ajánlata a magyar választók akaratát tükrözi. A politiológus úgy látja, a két párt az önkormányzati választáson megmérkőzhet egymással, de azon kívül meg kell egyezniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában