Ország-világ

2008.07.17. 07:22

Könnyű felismerni a szájüregi rákot, mégis vezető halálok

Magyarországon évente mintegy háromezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot. A daganat következtében csaknem 1700 beteg hal meg minden évben, holott a szájüreg kóros eltérései a legkönnyebben felfedezhető betegségek közé tartoznak.

D. Á.

A páciensek mégis későn kerülnek orvoshoz, amikor már elkerülhetetlen a komoly beavatkozás, és a gyógyulás esélye is lecsökken. A középkorú férfiak körében például az elmúlt harminc évben a tizennégyszeresére nőtt az ajak és szájüregi daganatok előfordulásának száma. Minden bizonnyal ezek a tények is közrejátszottak abban, hogy az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) szakemberei kísérleti programot indítsanak a szájüregi daganatok szűrésére.

A teljes gyógyuláshoz ugyanis akkor lehetséges, ha a betegek időben fordulnak orvoshoz. A szájban, a torokban illetve a fülben jelentkező fájdalom, a szájüregben tartósan kialakuló fekély már intő jel. Tünet lehet még a gyanús fehér, vörös elszíneződés, a csomó vagy duzzanat az ajkakon, a szájüregben esetleg a torokban. A betegség fájdalmas, nehézkes rágást és nyelést okozhat, zsibbadtságérzet jelentkezhet a szájban, a torokban, sőt, vérzés is felléphet. Ilyenkor ajánlott azonnal orvoshoz fordulni, még akkor is, ha a felsorolt tünetek nem feltétlenül a szájüregi rák tünetei.

A korán felfedezett és kezelésbe vett ajak- és szájüregi rák az esetek nyolcvan százalékában meggyógyítható, de a páciensek jelentős része jelenleg előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz. Az OEFI kezdeményezésének éppen az a célja, hogy elterjessze a szájüregi rákok rizikócsoportjába tartozó, elsősorban 40 év feletti férfiak és nők rendszeres, évenkénti szájüregi szűrővizsgálatát. A veszélyeztetett csoportba a dohányzó és rendszeresen alkoholt fogyasztó férfiak is beletartoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában