Ország-világ

2008.07.19. 17:28

Megint Litkey győzött a Kékszalagon

Vasárnap hirdetik ki a minden idők legtöbb hajóját felvonultató 2008-as Kékszalag vitorlásverseny győztesét. Az időjárás kegyes volt a szereplőkhöz, csak a sárkányrepülők zavarták őket.

Farkas Károly

Ismét az immár nyolcszoros bajnok, Litkey Farkas nyerte meg a Kékszalag vitorlásversenyt. Hajója péntek este 22 óra 14 perckor szelte át a balatonfüredi célvonalat, és így 13 óra 14 perc alatt teljesítette a 160 kilométerse távot. Litkey nevéhez fűződik a nem hivatalos tókerülő rekord is, 9 óra 25 perc alatt kerülte meg a magyar tengert. A verseny hivatalos csúcsa 10 óra 40 perc, amelyet 1955 óta a Nemere II cirkáló tart.

Ez a rekord idén sem dőlt meg, ellenben több más igen: a távnak rekordlétszámú mezőny, 578 hajó vágott neki Balatonfüredről péntek délelőtt. Európa leghosszabb távú viadalán a részvételi csúcsot eddig a tavaly indult 511 hajó jelentette. Ezenkívül a verseny – és az azt követő fesztivál – megszervezése minden eddiginél több pénzbe került a szervezőknek: kereken 50 millió forintot emésztett fel.

A Kékszalag az egyik legrégebben megrendezett regatta: 1934-ben futottak ki először a vitorlások a balatonfüredi kikötőből. A versenyhez idén kegyes volt az időjárás: jó szelet kaptak a hajósok, a viharok pedig elkerülték a Balatont. A versenyzőket csak két sárkányrepülős zavarta meg, akik túl alacsonyra ereszkedtek gépeikkel a hajókhoz, így őket a légirendészet helikoptere feltartóztatta és a földre kényszerítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában