Ország-világ

2008.07.30. 06:08

Mézeskalácsból font kerítés

A nagy múltú debreceni mézeskalácsosság és a vidék méhészeti hagyományaira építkezve idén először rendezik meg a Debreceni Mézeskalács Fesztivált augusztus 2-a és 3-a között.

W. A.

Debrecenben kiváló minőségű mézeskalácsot készítettek évszázadokon keresztül napjainkig. Az egyik jellegzetes helyi mézes neve ma is debreceni tányér. A vásárok, heti piacok, kulturális rendezvények elmaradhatatlan kellékei máig a mézeskalácsosok. Az első céh írásos nyomai már az 1700-as évek elejéből származnak, de mézeskalácsosok már jóval korábban is dolgoztak a városban. A hétvégi fesztivál azonban nem csak a mézeskalácsról szól majd. A mézről, annak kultúrtörténetéről és előnyös élettani hatásáról is tájékozódhatnak az érdeklődők. A programok között bemutatók, kézműves foglalkozások, mézpergetés, viaszgyertya-készítés, ütőfás mézesbábkészítés, mézeskalácsházikó-építés, ütőfafaragás, mézes kozmetikai termékek bemutatása is szerepel. Természetesen lesz vásár is, ahol a mézeskalácsok mellett fűszerszámok, virágmézek és befőttek is kaphatóak lesznek. A fesztivált a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum szervezi, a részvétel mindenki számára ingyenes.

Szerelmes hírvivő szolgálat

A fesztivál ideje alatt a Szív küldi szívnek szívesen szerelmes hírvivő szolgálat is működik majd a helyi rádió jóvoltából. A számos megrendezett verseny között a nászutasok számára Mézeshetek versenyét is rendeznek. A nagyközönség előtt zajló megmérettetés győztesei értékes nyereményekkel távozhatnak. A Mézescsók verseny két variációjában pedig korosztályonként eltérő módon versenghetnek a nevezők: a fiatalabbaknak minél több mézescsókot kell megenniük, míg az idősebbeknél az lesz a győztes, aki a legtovább csókolózik kedvesével – stílszerűen mézes szájjal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában