Ország-világ

2008.07.09. 09:48

Szerdán tárgyal a kormány az egészségügy jövőjéről

Nem csökken a kórházi ágyak száma, ám bővül a nappali kórházi ellátás és a járóbeteg szakellátás. Ez is része a szaktárca által készített, s ma kormány elé kerülő koncepciónak. Ebben a következő két év ágazati terveire és az egészségbiztosító átalakítására tett javaslatot a minisztérium.

NTE-VGO

A biztosító regionális alapon szerveződne, de nem alakítanák át gazdasági társasággá. Ma tárgyal a kormány az egészségügy következő két évre szóló koncepciójáról, annak részeként az egészségbiztosító átalakításáról.
Székely Tamás egészségügyi miniszter lapunknak elmondta: nem csökkentik a kórházi ágyak számát, azok mértékéről tavaly törvényben döntött a parlament. Akkor 16 ezerrel csökkent az aktív-, és 7 ezerrel nőtt a krónikus és rehabilitációs ágyak száma, s a 173 kórház közül hatban megszűnt a gyógyítás.

Átcsoportosításokra azonban - a lakossági szükségleteknek megfelelően - sor kerül, és bővítik a járóbeteg szakellátást. Az eddiginél nagyobb teret kapnak a nappali kórházak, elsősorban a rehabilitációs szakterületen. Ősztől pedig pályázatot írnak ki az egynapos sebészeti ellátásokra és bővítik az ilyen formában ellátható beavatkozások körét. Ugyancsak ősszel a kormány, majd az Országgyűlés elé kerül az egészségügy emberi erőforrás helyzetének javítását célzó koncepció, amelynek része lesz a képzés és a szakképzés átalakítása.

Az egészségbiztosító rendszerét a tervek szerint úgy változtatnák, hogy a mostani megyei pénztári rendszert a régióknak megfelelően alakítanák át, ám továbbra is megmarad az egységes kockázatkezelésen és a szolidaritás elvén nyugvó biztosító. A regionalitást az indokolja, hogy a biztosítottak különféle természetbeni és pénzbeli ellátásait lakóhelyükhöz közelebb szervezzék meg, s csökkenjenek a területi különbségek. Az egészségbiztosító társasággá alakítását azonban nem tervezik. A szaktárca által készített javaslatról szakmai egyeztetéseket tartanak.

NTE-VGO -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában