Ország-világ

2008.07.05. 10:07

Több százmilliós áfacsalás

Több százmillió forintos adócsalásokat derített fel a vám- és pénzügyőrség gépkocsikat illetve műanyag alapanyagokat importáló cégeknél, amelyek a behozott áruk után nem fizették meg az általános forgalmi adót - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága szombaton.

MTI

Az egyik esetben a gazdasági társaság 2006-2007-ben 391 darab gépkocsit vásárolt meg összesen közel 7 millió euró nettó  beszerzési áron az Európai Unió különböző tagországaiból. A gépkocsikat több lépcsőben, általában ugyanazokon a kereskedőkön keresztül továbbértékesítette. A nyomozás adatai szerint a cég a működése során adóbevallási és adómegfizetési kötelezettségeinek nem tett eleget, az általános forgalmi adó meg nem fizetésével közel 350 millió forinttal károsította meg az államháztartást.

Az ügyben a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala több régiót érintő összehangolt akció keretében 18 helyszínen tartott házkutatást. A vámnyomozók 2 gyanúsítottat vettek őrizetbe, akiket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. A másik esetben a nyomozók 4 személyt fogtak el, akik adócsalás bűncselekmények sorozatát követték el 2007-től kezdődően. Az elkövetők Ausztriában és Romániában vásároltak műanyag alapanyagokat, melyeket nettó értéken hoztak be Magyarországra és értékesítettek egy soltvadkerti cégnek. Az árut az országba behozó cég adóbevallásában fiktív belföldi beszerzéseket tüntetett fel, így más tagállamban történő termékbeszerzése után az általános forgalmi adót nem fizette meg.

A bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált cégekbe szerb állampolgárságú ügyvezetőket jegyeztettek be, amivel a felelősségre vonást akarták elkerülni. A bűncselekménnyel okozott állami bevételkiesés eléri a 230 millió forintot. Az akció keretében 13 helyszínen tartottak házkutatásokat, az okirati bizonyítékok mellett biztosításként lefoglaltak 26 millió forint készpénzt és két, 80 millió forint értékű ingatlant. Az elkövetők közül 3 személy előzetes letartóztatását kezdeményezte a nyomozó hatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában