Ország-világ

2008.07.18. 17:16

Újabb magyar ötlet vált valóra a francia fővárosban

XXI. századi némafilm vetítésére készülnek a Párizsi Magyar Intézet tetején

Hegedűs (VR) Rita

Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) igazgatója még februárban, a 39. Filmszemlén beszélt arról, hogy egy különleges technikájú mozival, az úgynevezett „Silent Cinemával” tervezi bővíteni az Intézet programkínálatát. A módszer lényege, hogy a vászonra vetített film hangját a nézők egy-egy fülhallgatóval hallgatják, így a szabadtéri mozizás a lakók zavarása nélkül válhat valóra a Párizs szívében, egy 150m2-es, V. emeleti tetőteraszon. Az ötlet gyakorlattá nőtte ki magát.

Eddig 21 magyar rövidfilmet és 3 magyar nagyjátékfilmet népszerűsített az extrém mozizás élményével a PMI. A tervek közt szerepel egy nemzetközi művészmozi beindítása is, amelyhez talán a „legjobbkor jött”, hogy az Európai Unió néhány napja aláírta a magyar filmtámogatás 2013 végéig tartó programját.
 
A PMI és a vetítésekért felelős csapat együtt választották ki a filmeket. A BuSho, a Budapest Short Filmfesztivál, azaz „budapesti rövid” filmfesztivál alkotásai közül 21 művet, valamint Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentum filmjét, Pálfi György első játékfilmjét, a Hukkle-t és ezúttal Antal Nimród Kontroll című filmjét  mutatta be eddig a Párizsi Magyar Intézet „Silent Cinema” sorozatában. Mindhárom munka több mint egy tucat nemzetközi díjjal büszkélkedhet! Derdák András, a kulturális képviselet vezetője elmondta, hogy mindkét műfaj bemutatásának megvannak az előnyei: „Míg a rövidfilmek egymás utáni vetítésekor az egyes etűdök után ki-ki a saját ritmusában felállhat nyújtózni vagy csevegni a barátaival, hogy aztán újra bekapcsolódhasson, amikor kedve tartja, addig a nagyjátékfilmek idején például hozhat egy pohár bort magának a mini-büféből vagy rágyújthat, hisz szabad levegőn van és elég messze a többi nézőtől ahhoz, hogy a vendégeink ne zavarják egymást még a füstöléssel sem.” A vetítésekre főként a 25-40 éves korosztály volt kíváncsi, de nyugdíjasok is ültek a nézők között - a késői időpont ellenére.
 
A Párizsi Magyar Intézet egyik fő célkitűzése, hogy a magyar filmművészet nagyobb teret nyerjen a nemzetközi piacon. Az épületre átalakítások várnak, erre az évre tervezi saját mozitermének felújítását, hogy egy körülbelül 50 férőhelyes, foteles, retró hangulatú művész mozivá alakítsa. A cél, hogy az eddig filmklubként működő helyiség egy magyar filmeket is bemutató új, közép-kelet-európai artmozivá nője ki magát. Az ötlet nyomán négy helyi intézet: a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar a saját filmjeit tűzi majd programra a rendszeres vetítéseken. Ezzel megoldást lehet találni két komoly problémára is: 1.) külön-külön semelyik nemzet nem rendelkezik elegendő francia felirattal ellátott saját alkotással, 2.) külön-külön sokkal nehezebb felkelteni a Nyugat-Európában gondolkodó francia közönség érdeklődését is.
 
A tervek szerint az állandó mozi az év második felében indulhat. A termet be kívánják jegyezni, mint francia művészmozit, és a V4 nevet kapná, ami a visegrádi együttműködésre utal. A francia fővárosban nyíló új vetítő-terem lehetőséget kínál a magyar filmek megismertetésén túl a magyar filmesek bemutatkozására is. A PMI a közönségnek szóló vetítések mellett rendszeres fórumot kíván szervezni a filmek alkotói és a francia producerek számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában