Ország-világ

2008.07.02. 12:36

Vádat emeltek a csurgói rendőrök ellen

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Kaposvári Nyomozó Ügyészség a közelmúltban három rendőr ellen, akik még tavaly szellemi fogyatékosokat aláztak meg egy kihallgatás során Csurgón – közölte a Somogy megyei főügyész szerdán a kaposvári sajtótájékoztatón.

MTI

A rendőrök helyzetükkel visszaélve, 2007 februárjában úgy sértették meg az őrsre lopás gyanújával beidézett két férfi méltóságát, hogy tudták, egyikük cselekvőképességet kizáró, a  másikuk cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll – mondta el Horváth Szilárd. Beszámolt arról, hogy a vádlottak olyan „beugrató”, szellemi képességeiket nyilvánvalóan meghaladó kérdéseket tettek fel nekik, mint „melyik állatnak van több kölyke, a kutyának, a gorillának vagy a jetinek, melyik nehezebb, egy kiló vas vagy egy kiló réz, továbbá tuskés-e a sün nemi szerve”.

A rendőrök az egyik férfit éneklésre, majd arra vették rá, hogy nyújtsa ki a nyelvét, és hajoljon meg. Arra is agitálták, hogy próbálja megfogni a falon lévő képen ábrázolt meztelen nő mellét, és kérték, nyalja is meg. A másikat rábeszélték, hogy egy széktámlát maga előtt tartva „kormányozzon”, társát pedig eközben arra buzdították, hogy a motor hangját utánozva „berregjen” hozzá. Horváth Szilárd kitért rá: a vádlottak cselekményeikkel a gyanúsítottak szellemi fogyatékosságait akarták kidomborítani, a rendhagyó „kihallgatást” mobiltelefonnal rögzítették, ezt később egyikük feltette a rendőrség belső hálózatára. Ennek alapján indult eljárás ellenük. A főügyész megjegyezte: mindhárman szabadlábon védekeznek, és jelenleg is rendőrként dolgoznak.

Horváth Szilárd szólt arról is, hogy az ügyészség szintén hivatali visszaélés miatt emelt vádat azon két Somogy megyei rendőr ellen, akik a siófoki utcán – szökésétől tartva – egy kézikocsi rúdjához bilincseltek egy gyanúsítottat, s azt a rendőrkapitányságra húzatták vele, miközben a járőrautóval mögötte haladtak. A főügyész hangsúlyozta: az ilyen kirívó cselekmények ritkák, és nem jellemzők a rendőrség állományának tagjaira. Példaként hozta fel, hogy Somogyban idén eddig tizennégy esetben indult eljárás hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de bizonyítottság hiányában az összes ügyben megszüntették a nyomozást. A rendőrök által elkövetett más bűncselekmények pedig elenyésző számban fordulnak elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában