Ország-világ

2008.07.24. 22:49

Verekedéseket fékeztek meg a rendőrök a turulvédő tüntetésen

A hegyvidéki turulszobor elbontása ellen tüntettek mintegy két és fél ezren csütörtökön Budapesten, a XII. kerületben. A demonstráción, amelyet szigorú rendőri biztonsági intézkedések mellett tartottak, részt vett a Magyar Gárda száz egyenruhás tagja.

MTI - hirado.hu

A tüntetést a Jobbik és a KDNP XII. kerületi szervezete hirdette meg, a szónokok köszöntötték a Kisgazda Polgári Egyesület képviseletében megjelenteket is. A rendőrség a Nagyenyed és az Istenhegyi utcát kordonokkal zárta le, a demonstrációra érkezők és az újságírók csak motozás és a táskák átvizsgálása után léphettek az elzárt területre. A Nagyenyed utca egyik oldalát és a turulszobrot kordonokkal vette körbe a rendőrség, mögöttük rohamrendőrök álltak sorfalat. Gaál Katalin Mária, a KDNP XII. kerületi szervezetének elnöke szerint "egy csoport provokálja a társadalmat". "El kell tűrnünk" a homoszexuálisok felvonulását - mondta -, most meg az intolerancia jelképeként elbontanák a turulszobrot. "El a kezekkel a turultól!" - jelentette ki.

A Jobbik elnökének beszéde közben a fekete ruhás, kopaszra nyírt demonstrálók között kétszer is verekedés tört ki, annak elfajulását a rendőrség akadályozta meg. Az egyik verekedést, ahol ketten estek egymásnak, az Index tudósítója filmezte. Hármójukra mintegy ötven ember támadt rá. A rendőrök sorfalat alkottak a három ember előtt, így akadályozták meg, hogy bántalmazzák őket, majd kihozták a megtámadottakat az embergyűrűből. Az árpádsávos zászlóerdők alatt tüntetők folyamatosan gyalázták a rendőrséget, többször az "ÁVH, Mocskos zsidók, Ria, Ria Hungária" szavakat skandáltak. Az MTI információja szerint a tüntetésről a rendőrség több embert is előállított.

A XII. kerület második világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állítottak turulszobrot az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán. Az emlékműre nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni, ezt azonban az elsőfokú közigazgatási hatóságnak, a Budavári Önkormányzatnak meg kellett tagadnia, mivel az emlékművek esetén törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás hiányzott. Mi több, ezt a közgyűlés négy korábbi határozatában egyértelműen megtagadta. A XII. kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban helybenhagyta azt. A XII. kerület ekkor fordult először a Fővárosi Bírósághoz, a bíróság azonban idén április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, a szobrot el kell távolítani.

 Az ügyben ezután, mint eljáró hatóságként kijelölt I. kerületi jegyző a lefolytatta a szobor építési hatósági eljárását, majd engedélyezte a fennmaradást és a használatba vételt. A jegyző ugyanakkor építésügyi bírságot szabott ki az engedély nélküli építkezés miatt. A másodfokú hatóságként eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban július elején úgy döntött, érvénytelen az I. kerületi jegyző által kiadott fennmaradási engedély, a szobrot el kell bontani. A regionális közigazgatási hivatal egyúttal a ferencvárosi jegyzőt jelölte ki a szobor eltávolítását elrendelő korábbi bírósági döntés végrehajtására.

A XII. kerületi önkormányzat a múlt héten a Fővárosi Bírósághoz fordult a regionális közigazgatási hivatal határozata ellen, és kérte a szobor bontásáról szóló bírósági határozat végrehajtásának felfüggesztését. Így a korábbi, bontást elrendelő határozatot addig nem lehet végrehajtani, amíg a bíróság nem dönt a felfüggesztésről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában